Харківські фермери б’ють на сполох: немає коштів на добрива та паливо

12.09.2014 11:18 Агропром
http://news.headline.kz http://news.headline.kz
Через падіння курсу гривні у харківських аграріїв виникла низка проблем, пов’язаних із закупкою добрив та палива.

Цього року харківські фермери ризикують отримати прибутку на 70-80 % менше, аніж минулоріч. Як розповів під час брифінгу 11 вересня голова наглядової ради агрофірми «Киселі», депутат Харківської обласної ради, член партії "Сильна Україна" Сергій Лобас, не зважаючи на те, що аграрії отримали добрий урожай, у фінансовому відношенні – рік вкрай тяжкий.

Через падіння курсу гривні непомірно збільшилися затрати на вирощування. Проте це ніяк не відбилося на ціні продукту. Наприклад, соняшник, як і минулого року продають по 4 тис грн за тонну. Хоча вартість паливно-мастильних матеріалів зросла удвічі, а добрив утричі. За таких умов насіння мало б коштувати шість тис грн. При цьому ціна на олію в супермаркетах росте. На думку Сергія Лобаса, держава має розібратися із питанням ціноутворення, щоб вартість відповідала рівню інфляції.

Аграрій переконаний, необхідно також жорстко підійти до постачальників паливно-мастильних матеріалів і навести там порядок, адже ціна на нафту останнім часом впала.

Через всі ці обставини господарства опинилися у тяжкому становищі в осінній період польових робіт. Окрім того, що ціни на добрива високі, вони ще й в дефіциті.

- Не секрет, що більшість господарств області, та і в сусідніх областях, через це сіють без добрив, - каже аграрій.

Відповідно, можна прогнозувати, що наступного року урожай озимих точно не буде рекордним.

За словами аграрія, ще одна із серйозних проблем, яку сьогодні вкрай треба вирішувати, - це земельні відносини.

- Ті корупційні схеми, які тут діяли протягом останніх років, буквально душили виробників. Вони існують і досі, - каже Сергій Вікторович. - Ми пам’ятаємо цей ланцюжок. Спочатку треба отримати земельний сертифікат, потім земельний акт. А вже після - документ на право власності.

На думку аграрія, цей процес треба прискорити хоча б до двох-трьох місяців, оскільки у фермерів через затримку реєстрації та проблеми з оформленням оренди, можуть виникнути неприємні ситуації з прокуратурою чи земельною інспекцією. Також, на його думку, розпоряджатися землями державного резерву, цільове призначення яких — розвиток села, повинні не в райдержадміністрації, області чи столиці, а на місцях.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта