Африканська чума на порозі. Що робить харківська влада

15.01.2014 15:04 Агропром
http://ecocollaps.ru/ http://ecocollaps.ru/
У Луганській області зараз вирує африканська чума свиней. Як харківські служби запобігають проникненню небезпечного захворювання на територію нашої області.

Кореспондент "СК" поспілкувався із заступником директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Оленою Крамською.

Згідно з картою зараження Бєлгородської області, яка безпосередньо граничить їз Харківською, нашому регіону наразі нічого не загрожує, але від карантинного села Камишного на Луганщині до, наприклад, Куп’янська, не так вже і далеко – 231 км по трасі.

Усього ж на території Росії тільки за 2013 рік Федеральною службою з ветеринарного і фітосанітарного нагляду було зареєстровано 187 спалахів захворювання, а за останні сім років – 594 випадки. Тож ситуація досить серйозна.

– Південною регіональною службою державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті спільно з прикордонною та митною службами проводиться огляд усіх транспортних засобів, які прямують з території Російської Федерації в Україну, – розповідає Олена Крамська. – Заборонено завезення тварин, продукції тваринного походження, у тому числі в ручній поклажі, кормів та обладнання з неблагополучних територій. Також заборонено рух транспорту в місцевих пунктах пропуску через державний кордон України з Російською Федерацією «Бударки» Вовчанського району, «Олександрівка» Золочівського району, «Стрілече» Харківського району. Пункти пропуску для автомобільного сполучення обладнують пристроями для дезінфекції. На сьогодні облаштовано пункти «Гоптівка» та «Журавлівка» в Дергачівському районі і «Олександрівка» в Золочівському.

Крім цього, за словами Олени Крамської, створено 32 мобільні групи з представників автоінспекції та ветеринарної медицини для контролю переміщення вантажів з продукцією тваринницького походження та сільськогосподарських тварин. Посилено роботу з обстеження територій лісових і мисливських угідь на предмет виявлення хворих або підозрілих до захворювання диких кабанів. Свиногосподарства працюють у закритому режимі. Проводиться масштабна кампанія з роз’яснення ситуації для населення.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №6 від 14.01.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта