Аграрії Харківщини не розраховують на прибуток від урожаю

03.03.2015 08:29 Агропром
Якщо погода цього року й не підкачала, то стрімкий ріст долара і девальвація гривні може звести нанівець всі комерційні сподівання аграріїв.

Добрива і пальне злетіли у ціні пропорційно американській валюті, а от вартість сільськогосподарської продукції якщо і підвищується, то не такими темпами.

 – Ціни на паливно-мастильні матеріали, добрива, комплектуючі для сільськогосподарської техніки в Україні прив’язані до курсу валюти. Дизпаливо порівняно з лютим минулого року подорожчало в 2,5–3 рази. Ціна зараз доходить до 24–25 грн за літр. Аміачна селітра сьогодні коштує більше 11 тис. грн за тонну. Це удвічі дорожче, ніж було восени, і майже втричі більше, ніж влітку, – сказав Віктор Бєлінський. – Це тягне за собою подорожчання зерна і хліба.

Озимі під урожай 2015 року фермери сіяли ще за старим курсом, і порівняно із сьогоднішніми цінами собівартість готової продукції буде не такою високою. Але враховуючи виручку від продажу врожаю і нинішні ціни на паливо і добрива, наступного сезону аграріям буде невигідно засівати поля. На думку Віктора Бєлінського, ціна на зерно має зростати пропорційно до росту долара. Адже у сільському господарстві все зав’язано саме на іноземній валюті. Для того, щоб українські аграрії змогли окупити витрати, сільськогосподарська продукція має подорожчати щонайменше удвічі, а то й утричі.

– Ми очікуємо, щоб ціна на зерно принаймні відповідала тим витратам, яких ми зазнаємо, – сказав Анатолій Головко.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" №25 від 28.02.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта