Аграрії застрахують себе від збитків

17.07.2012 10:13 Агропром
Наступного року в агропромисловому комплексі України планують створити систему, за допомогою якої аграрії зможуть страхувати ризики, що виникають унаслідок природних умов.

Про це на відеоконференції «Державна підтримка сільськогосподарських товаровиробників» повідомив директор Департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Баграт Ахіджанов.

Цього року багато сільськогосподарських підприємств постраждало від посухи. Тому, щоб попередити такі ситуації, Міністерство аграрної політики та продовольства України розробляє систему страхування ризиків у сільському господарстві, що виникли внаслідок природних умов. «Зараз ми працюємо із громадськими організаціями над тим, щоби зменшити збитки та ввести в дію схему, яка б не дозволяла отримувати їх у майбутньому. Ми розглядаємо питання щодо надання дешевих кредитів, але виключно за переліком постраждалих підприємств, щоб не було загального підходу. Такі підприємства затверджуються урядовим рішенням для того, щоб у нас була можливість відшкодовувати до 100 % кредитів, залучених під цю діяльність», – сказав Баграт Ахіджанов.

Крім того, обговорювалося питання відшкодування кредитів на тваринництво. Як повідомила перший заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олена Кулик, на сьогодні є заборгованість у 2 млн 66 тис. грн, галузь тваринництва наразі залишається збитковою. У Департаменті фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України  запевняють: якщо не буде змін у бюджеті, то кредити відшкодовуватимуть по жовтень цього року включно.

Хвилює аграріїв Харкова, Одеси, Львова та Дніпропетровська й мінімальна закупівельна ціна на молоко, яку ще досі не затверджено. Поки що немає абсолютної цифри, що могла б задовольнити Департамент, але над цим питанням у Міністерства аграрної політики та продовольства України працюють.

Оскільки зараз у Харківському регіоні ведеться активна робота з паспортизації молодняка (худоба від 3 до 15 місяців), актуальним стало питання: чи залишиться доплата за вирощування молодої худоби. Баграт Ахіджанов заспокоїв: «Грошей за цим напрямом у нас достатньо».

Марія Кулик, матеріал з газети "Слобідський край" №85 від 17.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта