Браконьєри влаштовують раллі на фермерських полях

10.12.2015 12:48 Агропром
Фото: соцмережі Фото: соцмережі
Одвічною проблемою мисливського господарства є браконьєри. Окрім того, що вони шкодять природі, державі, так ще й ускладнюють життя фермерам. Аграрії області все частіше застають на своїх полях сліди незаконного полювання.

Спочатку подумав на мишей
Житель села Бурбулатове Близнюківського району фермер Сергій Литвиненко часто виходить подивитися, у якому стані його поля. Має 66 га, із яких 26 – під озимою пшеницею. І от одного разу цієї осені, учергове приїхавши на інспекцію, жахнувся – частина поля пошкоджена. Думав, чи миші завелися, та виявилося, то сліди від коліс машини, зелені паростки озимої вирвані з коренем, притоптані. Це – справа рук браконьєрів, які уночі ганяються за зайцем.
– Озимої пшениці у цьому році, й самі розумієте, практично нема. Якісь шматочки залишилися, так по по ним і їздять браконьєри. Кружляють, кружляють, мабуть, заганяючи зайця, а з-під коліс викидається земля із хлібом, – розповів Сергій Литвиненко. – Стріляють і навіть не звертають уваги, що прифронтовий район і мисливство заборонено. Уже 22 роки я хазяйную, і не було жодного року, щоб не була поїжджена пшениця.
Фермер уже зневірився звертатися до правоохоронців чи місцевих єгерів. Сам на браконьєрів управи не знайде, бо що ти зробиш беззбройний проти людей із рушницями та на автівках.
– Браконьєри шкоди завдають не стільки матеріально, скільки морально, – каже фермер. – Вони розважаються, однак усі ж хочуть їсти хліб. А до нього така зневага. Водилися у нас і фазани, у село навіть заходили. Любо було дивитися на них, така красива птиця. Так понаїхали, у маскувальних халатах, «трах-бах» – і все – нема пташок. Що поробиш, голодні люди!
Про те, що браконьєри – часті гості в їхньому селі, констатує і сільський голова Бурбулатового Катерина Билим.
– Неодноразово бачили людей у камуфляжі, зі зброєю. Часто на територію села заходять з боку Лозової. Хоча оголошення про початок мисливства не було. Фермери неодноразово скаржилися на те, що браконьєри псують посіви. Ми цю проблему озвучуємо на вищому рівні, – розповіла сільський голова.
Подібна ситуація із псуванням посівів озимої – по всьому району, каже Сергій Литвиненко. Не стануть винятком й інші райони Харківщини.
Нагадаємо, у зв’язку з воєнними діями на Донбасі та відповідно до розпорядження голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Райніна, полювання на Харківщині заборонено на території 11 районів: у Барвінківському, Близнюківському, Борівському, Великобурлуцькому, Вовчанському, Дворічанському, Дергачівському, Золочівському, Ізюмському, Куп’янському та Харківському.

Браконьєрам готують пастки
Як розповів голова Близнюківської районної ради мисливців і рибалок Юрій Свистун, браконьєрів на фермерські поля вабить заєць, який уночі туди приходить «на вечерю».  
– Найпростіше вбити зайця – з-під фар, звір не лякається світла й не тікає, цим і користуються браконьєри. Виїздять на машинах, часто це «Ниви», й ганяють світлом фар зайця, – розповів Юрій Свистун. – Ми зі свого боку по ночам робимо засідки, намагаємося виловлювати браконьєрів, хоча б відлякувати тих, хто незаконно відстрілює зайця. Стаємо на полях, видивляємося, шукаємо порушників, ганяємося за тими машинами. І ставимо пастки на полях – на дошки набиваємо цвяхи вістрям догори.
Юрій Свистун запевнив, що такі дії є частково ефективними, були випадки, коли транспорт браконьєрів таки втрапляв у пастку.
Фермери постійно звертаються із подібними проблемами, та й самі нерідко приходять на допомогу єгерам.
Усе залежить від погоди, кажуть фахівці. Коли була грязюка, то й самі браконьєри не сунули носа на поля. Тепер, коли землю почало приморожувати, єгері очікують, що будуть виїжджати на рейди чи не кожної ночі. Із вересня 30 разів виїздили. Затримань поки не було.
– Браконьєрством у нас займаються люди, що голодують, – жартує місцевий єгер. – Якщо серйозно, то зовсім різні люди цим займаються, але переважно – заможні. Бідний не буде цього робити, бо немає транспорту. Ото багачі такий мають азарт у житті.

У разі, якщо ви помітили на власному полі браконьєрів чи сліди їхньої «діяльності», або ж просто стали свідком браконьєрства, єгері рекомендують запам’ятати або записати номер машини й звертатися до них або у поліцію. Управління УТМР у Близнюківському районі розташоване в селищі Близнюки по вул. Ватутіна, 28. Часи прийому щоденно з 8.00 до 12.00, тел. (099) 024-72-64. Контакти обласного УТМР –  м. Харків, вул. Цюрупи, 27 тел. +38(057) 370-28-50.

Лисиці побільшало
Попри заборони на мисливство, у Близнюківському районі проводиться санітарний відстріл хижаків. Усе задля попередження поширення сказу. Найчастіше його переносять лисиці. Їх відстрілом єгері займаються самі, часом залучають до цієї роботи мисливців. За осінь відстрелили вже понад 60 лисиць.
Убиту тварину єгері здають на експертизу до ветеринарної служби, яка сповіщає результати. Якщо десь виявлять сказ, можуть навіть закрити певні ділянки на місцевості й утворити санітарну зону. Якщо це у великих масштабах, то закрити на карантин можуть навіть цілий район чи й райони. За словами єгера, минулого тижня ветеринари таки знайшли вірус сказу в одній тушці.

Тетяна ВАСИЛЕЦЬ, власний кореспондент

Автор: Администратор сайта