Чи проміняють аграрії соняшник на гречку і буряк. Думка фермера

03.05.2016 06:50 Агропром
Фото: vsiaco.org.ua Фото: vsiaco.org.ua
Фермери регіону керуються законами ведення бізнесу і саджають те, що принесе прибуток. Тим часом посадовці знову закликають їх переглянути свої посівні площі.

28 квітня під час засідання колегії Харківській облдержадміністрації і керівництво області, і науковці акцентували увагу на проблемі: соняшнику саджаємо багато, а гречки, буряку та кукурудзи мало.

На думку посадовців, основною культурою, яка може істотно збільшити валовий збір зерна в регіоні, є саме кукурудза. Цією культурою цього року прогнозується засіяти 312 тис. га. Та поки що висадили тільки третину: станом на 27 квітня, кукурудза займає 104,9 тис. га, або 34 % від запланованого.

Ще однією необхідною культурою називають гречку. Її площі треба збільшити до 20 тис. га. Задля цього, як зазначив зуступник голови ХОДА Марк Беккер, управлінням районних державних адміністрацій направили рекомендації щодо розширення площ посівів гречки.

Щодо третьої культури — цукрового буряку, то в області працюють над суттєвим розширенням його площ. Солодкий корінець вже посіяно на площі 20,4 тис. га, що становить 87 % до прогнозованої площі. Це на 32 % більше, ніж минулого року. При середньому врожаї не менше 350 ц буряку з 1 га в ХОДА очікують отримати 100-105 тис. т цукру. Це має повністю відповідати потребам області.

Незаконна вирубка дерев на Харківщині. Збитки сягають мільйонів гривень 

А от щодо ситуації із соняшником ми вирішили розібратися детальніше. Зараз ця культура засіяна на 174,8 тис. га, що становить 45 % до прогнозу. За розрахунками, аграрії області в цьому році засіють соняшником 387,6 тисячі гектарів, що становить майже 23 % в структурі посівних площ.

У ХОДА, керуючись постановою Кабміну «Про затвердження нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах у різних природно-сільськогосподарських регіонах», розробили рекомендації аграріям області щодо перегляду структури посівних площ. Збільшити площі гречки, кукурудзи, цукрового буряку хочуть саме за рахунок зменшення посівних площ соняшнику.

У фермерів же своя правда: аграрний бізнес, як і будь-який інший, направлений на те, щоб його власник отримував прибуток. Відповідно, кожен фермер рахує вихід грошей з одного гектара пашні. Арифметика проста. Приблизно підрахуємо: якщо соняшник зібрати 30 ц по 10 тис. грн — це 30 тис. грн з гектара, пшеницю зібрати 60 ц по 4 тис. грн — це 24 тис. грн з гектара. А якщо посіяти гречку 10 ц по 5 тис. грн — виходить 5 тис. грн. А враховуючи, що відшкодування ПДВ аграріям сьогодні немає, як і належної державної підтримки, податок на землю збільшено, фермери приймають такі рішення, аби утримуватися на плаву, і збільшують площу під соняшник.

ЧИ ВИРОСТЕ ЦІНА НА ЦУКОР. ПРОГНОЗ ХАРКІВСЬКИХ ЕКСПЕРТІВ

Але, як говорить керівник СТОВ АФ ім. Т. Г. Шевченка, що на Вовчанщині, Олег Супрун, той фермер, який працює на перспективу, ніколи не буде збільшувати площі соняшнику за межі 15-20 % від усієї своєї площі.

- Якщо потрібно вирощувати гречку, яка, до речі, не є стратегічною культурою і сьогодні у нас, та й у світі, нікому не потрібна, держава повинна запроваджувати відповідні дотації і підтримувати, - говорить аграрій. - Фермери будуть вирощувати і гречку, якщо з урахуванням отриманого врожаю і ціни на гречку отримуватимуть, скажімо, 15-20 тис. грн із га.

Граючи за правилами світового ринку, наші фермери віддають перевагу соняшнику.

- Сьогодні кожний другий літр соняшникової олії — українського виробництва, - констатує Олег Супрун. - Більше того, для України продаж соняшникової олії — одне із вагомих джерел надходження валюти до країни.

Цю культуру легше вирощувати, усі практично перейшли на імпортну селекцію, посіяли, обробили гербіцидом і забули про нього до прибирання врожаю. Якщо порівняти соняшник із кукурудзою, то остання навіть більше вимотує землю, аніж перший. Проблема соняшнику в іншому, розповідає фермер із Вовчанщини. Соняшник вибирає з ґрунту вологу, аж до 2 м. І якщо йтимуть посушливі роки, після соняшнику важко вирощувати іншу культуру. Також є низка хвороб, яка скоріше притаманна старим сортам соняшнику, які передаються.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта