Чи вистачає Харківщині свинини та як відрізнити "рідне" м'ясо від імпорту

14.04.2014 09:08 Агропром
http://znamus.ru/ http://znamus.ru/
Чи потрібно взагалі купувати свинину за кордоном, якщо українці самі у цьому бізнесі «собаку з’їли»?

Недарма ж за нами закріпилася слава салоїдів. За інформацією відділу тваринництва Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, минулого року всіма категоріями господарств регіону на забій було реалізовано 34,6 тис. тонн свиней у живій вазі, що на третину більше, ніж у 2012 році. На потреби регіону пішло 25,9 тис. тонн свинини. 

Із загального обсягу продукції 20,4 тис. тонн надійшло від дрібних фермерів або селян та 14,2 тис. тонн – від сільськогосподарських підприємств. Причому порівняно з минулими роками великі агрокомплекси збільшили свою продуктивність більш ніж удвічі, а господарства населення – лише на 1 %. Як пояснили у Департаменті агропромислового розвитку, зростання обсягів виробництва обумовлено в першу чергу відновленням діяльності у другому півріччі 2012 року найбільшого в області свинокомплексу ПАТ «АК «Слобожанський» Чугуївського району, який минулого року реалізував на забій 7,4 тис. тонн свиней.

Які б схвальні відгуки про якість імпортної свинини не давали чиновники, а українців усе одно не обманеш. Українське м’ясо за якістю набагато краще імпортного – у цьому впевнений приватний підприємець Михайло, який вже понад 15 років працює у м’ясному бізнесі, займається продажем свинини від українських селян і знає всі тонкощі цього ринку.

– Смажена польська свинина не має ані смаку, ані запаху, – розповів підприємець.
А от відрізнити за зовнішнім виглядом свіже імпортне м’ясо від українського важко. Ні за запахом, ні за кольором у сирому вигляді свинина істотно не різниться. Не зможете ви відрізнити й свіже м’ясо від того, яке було замороженим.

– Хороше якісне м’ясо може зберігатися не більше чотирьох днів. Після цього воно починає темніти. А от імпортна свинина після розморожування може зберігатися довше. Це свідчить про те, що її чимось обробляли, – пояснив пан Михайло.
Проте, не однакове й м’ясо українського виробництва. За словами нашого експерта, зараз переважна більшість великих свинокомплексів уже почали працювати за схемою іноземних колег. Грішать і фермери середньої руки. Тому, на думку пана Михайла, краще купувати свинину у селян, які тримають невелике поголів’я. Підприємець також порадив не купувати кров’яну свинину насичено червоного кольору. Адже є вірогідність, що ви придбаєте м’ясо старого кабана або, як ще у народі кажуть, кнурятину.

Розвіяв експерт і міф про те, що базарне м’ясо ніким не перевіряється. Так, м’ясник має отримати довідку про те, де забито тварину – наприклад, на домашній свинобійні, – а саме м’ясо перед початком торгівлі перевіряється у лабораторії на ринку.

Ірина Гудзь, матеріал з газети "Слобідський край" № 43 від 10.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта