Чим обернеться для селян Харківщини Закон про ідентифікацію худоби

17.07.2015 14:43 Агропром
http://tsn.ua/ http://tsn.ua/
Підлаштовуючись під європейські вимоги, українські парламентарії перекроюють закони. Цього тижня чергові зміни прийняли для фермерів та селян, які тримають худобу.

Рада вчергове привела реєстрацію свійських тварин у відповідність до норм Євросоюзу і надала можливість фермерствам та простим власникам худоби ідентифікацію та реєстрацію тварин здійснювати за власний рахунок, або ж за рахунок третіх осіб, із якими треба укласти відповідний договір.

Це, на думку законотворців, має спростити впровадження загальнообов’язкової ідентифікації та реєстрації тварин, що є особливо актуальним з огляду на запровадження з 1 січня цього року адміністративної відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

Нагадаємо, власник тварин, який витратився на оплату послуг з їхньої ідентифікації та реєстрації, має право на обов’язкове відшкодування державою таких витрат. Це передбачається у держбюджеті окремим рядком.

А от порядок використання грошей, передбачених у держбюджеті на фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин і на відшкодування самих цих витрат для людей, має встановити Кабмін. Він же має прописати і режим цінового регулювання вартості послуг з ідентифікації та реєстрації тварин.

Установлення контролю за здоров’ям свійських тварин є однією з норм Європейського Союзу. І ухвалення цього закону є однією з умов для отримання дозволів на експорт до ЄС української м’ясної (окрім м’яса птиці) продукції. Разом із тим, досі остаточно не врегульований сам механізм реєстрації та ідентифікації, невідомо, яка інституція буде слідкувати за дотриманням норм у цій сфері тощо.

- Яким чином можна проконтролювати процес ідентифікації в господарствах населення, особливо при сьогоднішніх обмеженнях роботи ветеринарної служби, відповіді нема. І взагалі, в приватних господарствах людей взагалі ніхто не знає, скільки там сьогодні худоби, - коментує начальник відділу тваринництва управління тваринництва, представницької та інформаційно-аналітичної роботи Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної адміністрації Олександр Масюк. - Те, що показує державна статистика, — це розрахункова цифра, й вона далека від істини.

Фахівець із профільного Департаменту розповідає, що, попри те, що законодавство зобов'язує проводити ідентифікацію своєї худоби, люди все одно цього не роблять. Усе через страх, що їх обкладуть податками, якщо усі дізнаються, скільки насправді у них худоби.

- Ми з цим зіткнулися три роки тому, коли перший раз профільне Міністерство запроваджувало дотації для населення за утримання і збереження молодняку ВРХ, то багато хто не хотів подавати відповідні документи, аби не показувати, що ця худоба у них є, - розповідає Олександр Масюк.

Тетяна  Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта