Дощ знищив посіви на Харківщині

15.06.2016 12:21 Агропром
www.gazetaeao.ru www.gazetaeao.ru
Через сильні дощі у деяких районах області на полях стоїть вода, частина посівів ячменю загинула.

Увечері 13 червня на Харківщині був сильний дощ. В обласному центрі випало 27 мм опадів, по області 28 мм. Найбільша кількість опадів випала у Харкові в районі Немишлі — 34,5 мм.

- Для цієї пори року це нормально, це не стихія, а сильний дощ, - коментує завідуюча сектором метеорологічних прогнозів Харківського регіонального центру з гідрометеорології Євгенія Ляшенко.

Однак у Нововодолазькому районі знищено 560 гектарів ячменю.

- Через значний рівень опадів ячмінь на майже 560 гектарах землі “лежить”. Посіви не встигли визріти. На полях стоїть вода, земля вже не всотує вологу, - говорить керівник підприємства “Агрофірма Світанок”, яке обробляє цю землю, Олександр Колісник. - Врятувати пошкоджені культури вже не вдасться, колос ліг, не встигнувши налитися, він просто гниє.

За словами фермера, також хворіє соняшник, а дощ не дає обробляти цю культуру захисними речовинами. Проблема й з озимими, бо зараз треба підживити ґрунт добривами, а через дощі цього не можуть зробити. Також виникла проблема із заготівлею сіна для тварин, яких вирощують у господарстві. Близько 120 тонн сіна, яке уже склали на полях, залило дощем. За словами аграрія, під стогом сіна стоїть 50 мм води.

Зважаючи на примхи погоди, аграрій не береться прогнозувати, скільки збере урожаю. Каже, техніка до цього готова. Однак не вистачає сушильних потужностей. Тому підприємство почало готувати документи, щоб запустити в роботу нову сушарку.

Тамара Кіч

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта