Доїльний зал за шість мільйонів закупили на ферму Харківщини (ФОТО)

06.11.2012 14:40 Агропром
http://www.ulicom.by http://www.ulicom.by
Доїльний зал "Карусель" закупило господарство "Мрія", що у Куп'янському районі.

Уже давно канули в небуття ті часи, коли доярки наввипередки бігали по фермі з повними відрами молока, давали прочуханів коровам, а рослинники сапали вручну буряки. Отримували ж вони за свої важкі трудодні мізерну зарплатню. Отаке тоді було селянське щастя – цілий день на полі або на фермі, уранці та ввечері клопоти в особистому господарстві, і так день за днем. Цього в цивілізованих країнах уже давно немає.

Саме тому попервах керівник господарства "Мрія" Анатолій Головко, який уже мав певний сільськогосподарський досвід, для поглиблення знань об’їздив півсвіту й ознайомився з новинками.

Тоді, порівнюючи свої здобутки з успіхами зарубіжних фермерів, дійшов висновку: потрібно у виробництво якомога більше впроваджувати інновацій і залучати достатньо інвестицій, бо без цього годі й розпочинати будь-яку справу.


Переймаючи досвід у країнах Старого Світу, звернув увагу на доїльний зал «Карусель» німецького виробництва. Це унікальне обладнання є за всіма характеристиками безперечним лідером у світі. Зокрема, тварини добре почуваються, на кожну за один сеанс доїння витрачається не більше 10 хвилин. Про ефективність цього молочного комплексу годі й казати, адже лише за годину на великотоварних фермах можна надоїти до 5000 кг молока. І хоча це недешеве задоволення, бо коштує аж 6 млн грн, у господарстві Анатолія Головка наважилися на купівлю «Каруселі», у це вже вкладено солідні інвестиції, а точніше – кредитні кошти.


Паралельно з цим продовжується реконструкція чотирьох тваринницьких ферм, адже планується вийти на збільшення поголів’я молочної череди до 1000 голів корів. А ще в найближчих намірах – підвищити продуктивність і спочатку вийти на рівень надоїв 8000 кг молока від корови, а згодом і більше. Наснаги додає і те, що господарство взаємовигідно співпрацює з місцевим молочноконсервним комбінатом і реалізує молоко вищого ґатунку за ціною 3,5 грн за літр.

На жаль, із реалізацією м’яса справа стоїть дещо гірше, охочих придбати в сільгосппідприємства високоякісну яловичину не так уже й багато. Однак згортати тваринництво тут і в думці не мають, бо насамперед це призведе до скорочення робочих місць, а це для керівника – своєрідне табу.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №133 від 06.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта