Два мільйони тонн зерна намолочено на Харківщині. Успіхи та проблеми з урожаєм

29.07.2014 08:43 Агропром
http://agronews.ua/ http://agronews.ua/
На Харківщині на повну силу йде зернозбиральна кампанія. На сьогодні жнива розпочали господарства всіх районів області.

Як повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, ранні зернові та зернобобові культури обмолочено на площі 528,1 тис. га, що становить 80 % плану. Так, аграрії вже встигли намолотити 2233,1 тис. тонн зерна (у 2013 році на цю дату було зібрано врожай з 663,4 тис. га, 94 % плану, намолочено 2440,5 тис. тонн).

Зокрема, як повідомили в Департаменті, обмолочено озимої пшениці з 367,3 тис. га (92 % плану), намолочено 1734,2 тис. тонн. Середня врожайність становить 47,2 ц/га.

Читайте також: ТРАКТОР "ПЕНСІОНЕР" САМОТУЖКИ ЗМАЙСТРУВАВ 86-РІЧНИЙ ВЕТЕРАН З ХАРКОВА (ФОТО)
                       ЕКВАТОР ЖНИВ. НА ХАРКІВЩИНІ ПРАЦЮВАТИ ЗАВАЖАЮТЬ ДОЩІ
                      КРИТИЧНА СИТУАЦІЯ З ПОСІВАМИ СОНЯШНИКУ. ХТО СВІДОМО ВИСНАЖУЄ ХАРКІВСЬКІ ПОЛЯ

Ярої пшениці обмолотили з 2,6 тис. га (27 % плану), намолотили 9,2 тис. тонн. Середня врожайність 35,2 ц/га. Озимий ячмінь зібрано на 2,0 тис. га (77 % плану), намолочено 6,6 тис. тонн, середня врожайність 32,4 ц/га; ярого ячменю, відповідно, – 124,1 тис. га (62 % плану), намолочено 4,0 тис. тонн, середня врожайність 32,5 ц/га. Також на 95 % площ обмолочено горох, на 73 % – озиме жито, на 9 % – овес, на 88 % – озимий ріпак. Станом на 28 липня хлібороби Балаклійського, Сахновщинського, Барвінківського, Близнюківського, Первомайського, Вовчанського, Лозівського та Великобурлуцького районів намолотили понад 100 тис. тонн зерна.

Середня врожайність зернових становить 42,3 ц/га. Цей показник помітно вищий за той, який був в області на цю дату минулого року, тоді він дорівнював 36,8 ц/га.
Як нам пояснив заступник директора з наукової роботи з науково-інноваційного забезпечення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Сергій Попов, у цілому цього року завдяки сприятливим погодним умовам, що спостерігалися навесні, сформувався досить хороший урожай. Так, за його словами, у середньому по регіону вегетація озимих відновилася майже на 20 днів раніше, аніж зазвичай. Крім того, на збільшення кількості урожаю вплинули весняні дощі. Також аграрії добре підживили рослини, і все це вкупі дало добрі сходи.

– Усі озимі, жито, тритикале, ярові культури, у першу чергу ячмінь, пшениця, у цілому по області мають набагато вищу урожайність. Так, озимої та ярової пшениці, ярового ячменю порівняно з минулим роком зараз збирають з гектара десь на п’ять центнерів більше. Якщо окремо брати ярову пшеницю, то врожай взагалі вищий на 12 центрів, – розповів Сергій Попов.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта