Екзотична ферма під Харковом, або Чому вигідно розводити страусів

29.01.2015 10:49 Агропром
www.nfk.su www.nfk.su
М’ясо від 100 гривень за кілограм, шкіра, за якістю як крокодиляча, та півторакілограмові яйця для омлету.

 Страусовий бізнес може бути стовідсотково рентабельним, але за певних умов. Яких – читайте далі.

Вирощувати звичних для українських широт свиней, корів і курей у промислових масштабах на Харківщині навчилися вже давно. Та ризикові й відчайдушні фермери шукають нові перспективні й цікаві напрями у тваринництві. Наприклад, починають вирощувати африканських страусів. А чому б і ні? Адже ця екзотична птиця може приносити доволі непоганий дохід і цілком нормально почувається на європейських просторах. Як же ведуть страусове господарство, «СК» поцікавився в людини, що вже 10 років нерозлучна з цими африканськими птицями. Фермер із селища Високого Іван Тарасов першим у Харківській області почав розводити цих величезних пернатих. Тоді він завозив з-за кордону (з Португалії) не лише маленьких пташенят, а й спеціальну літературу. Книжку про повний цикл розведення страусів, яку ще й довелося перекладати, привіз із Польщі.

Тоді, у 2001 році, він купив 42 пташенят. Поки книгу перекладали, у пернатої малечі почалися негаразди зі здоров’ям. Аби розібратися з ними, їздив на консультації до науковців. Допомогли спеціалісти з Дослідної станції птахівництва НААН України. Вони взяли у птахів аналіз крові і з’ясували: у страусів незбалансоване харчування, їм бракує мінеральних речовин. Тоді африканським пернатим зробили вітамінні уколи, правильно підібрали корм – і проблеми закінчились. Страуси почали інтенсивно рости. За словами Івана Тарасова, зазвичай за рік вони набирають до 100 кг. Це при тому, що народжуються пташенята вагою 700 грамів.

ЧОМУ ВИГІДНО РОЗВОДИТИ СТРАУСІВ ТА ЯКИЙ ПРИБУТОК ДАЄ ЦЕЙ БІЗНЕС. ЧИТАЙТЕ СТАТТЮ ПОВНІСТЮ У ДРУКОВАНІЙ ВЕРСІЇ ГАЗЕТИ АБО КУПУЙТЕ ЕЛЕКТРОННУ ВЕРСІЮ ТУТ

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №7 від 17.01.2015

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта