Елітне харківське насіння: де та як вирощують, ціни та асортимент (ФОТО)

21.08.2013 11:31 Агропром
фото Тетяни Василець фото Тетяни Василець
Нові сорти, створені харківськими селекціонерами, нічим не поступаються імпортним, а в де в чому навіть переважають їх.

З кожним роком аграрії з нашої країни і за її межами все більше звертаються до українського посівного матеріалу.

Через постійні кліматичні зміни, зокрема і в Харківській області, влада велику увагу приділяє співпраці з науковцями. Останні ж у свою чергу пропонують нові сорти, які оперативніше пристосовуються до аномальних температур. 


- Здійснюється підтримка сімейних форм фермерів, яких, до речі, на Харківщині дуже багато. Співробітництво із місцевою наукою для них є оптимальним способом, - переконаний директор Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Віталій Панов. - Гібриди, вирощені у харківському інституті, наприклад соняшника, нічим не поступаються іноземним, а вартують увосьмеро дешевше. Те, що багато сільгоспвиробників захоплюється імпортним насінням — це більше психологічний уплив. Думаю, що ситуація зміниться, і наше місцеве насіння буде більш затребуваним, - сказав Віталій Панов. 

У цьому переконані також і на Державному підприємстві “Дослідне господарство “Елітне” Інституту рослинництва імені В. Я. Юр'єва Національної академії аграрних наук України”. Завдяки загальнодержавній програмі Міністерства аграрної політики, яка дозволяє використовувати на товарні посіви насіння не нижче першої репродукції, протягом останніх трьох років вдалося покращити позиції вітчизняного сортового насіння.

- Наші сорти доступні та адаптовані, стійкі до шкідників, до особливих кліматичних умов. Тому імпортна селекція не витримує конкуренцію, - пояснює заступник директора з наукової роботи з інноваційно-інвестиційного розвитку ІР НААН, в. о. Директора ДП “Дослідне господарство “Елітне” ІР НААН” Віталій Орлов.

Ціни на продукцію інституту помірні. Їх можна подивитись на прайсі.


Посівним матеріалом, створеним слобожанськими селекціонерами, заповнено 10% від посівних площ України, по області — 135 тис. га. Порівняно з минулим роком господарство отримало валовий збір на 30% більше. Це стало можливим за рахунок озимих культур, які в цьому році забезпечили урожай 55 ц/га, при тому, що рік видався посушливим.

Усього аграрії Харківщини зібрали врожай пшениці на 2 млн 62 тис. тонн, із них продовольчої — 73% , тож близька 1 млн. тонн продовольчої пшениці область може експортувати. Ця цифра з кожним роком має рости, переконані у Департаменті агропромислового розвитку.


Державне підприємство «Дослідне господарство «Елітне» ІР НААН» в рамках реалізації завдань і доручень Президента України Віктора Януковича щодо забезпечення продовольчої безпеки країни сільгосппідприємства Харківщини активно співпрацюють з наукою.

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта