Елітні сорти яблук вирощують під Харковом

23.11.2012 12:17 Агропром
Вирощувати елітні сорти яблук можна не лише в Польщі чи Голландії.

Новітні технології створення садів опанували й аграрії Харківщини. Володимир Семенов із села Михайлівка, що в Лозівському районі, уже довів, що ключ до успіху в садівництві – завзяття та нові технології.

Сільське господарство для родини Семенових – сімейна справа. Раніше генеральним директором ПОСП «Агросвіт» був Володимир Андрійович. Тепер же засновник передав керування своєму сину Андрію та зятю Віктору, а сам допомагає молоді.

Розводити яблука та груші аграрії почали нещодавно. До цього підприємство займалося тваринництвом, вирощувало технічні та зернові культури.

– Така ідея народилась у мене десь у 2008 році. Я подивився фільм про голландські сади, де люди вирощували фрукти за інтенсивною технологією, – розповів, як усе починалося, Володимир Андрійович. – Ми поїхали за досвідом у Крим, у Бахчисарайський район. Нас привабила саме нова технологія: рядний спосіб посадки дерев на шпалери та крапельне зрошення. Принцип вирощування саду схожий з принципом вирощування виноградників. Саджанці висаджують через кожний метр.

Перші ж плоди яблуні дають уже через рік після висаджування.

Сади у ПОСП «Агросвіт» розплановано за спеціальним проектом, розробленим саме для цього господарства. Саджанці карликових яблунь купували по всій Україні: у Криму, Артемівську, Чернівцях тощо.

– Проект розраховано на 30 гектарів, ми засадили вже 25. Завершити плануємо наступного року. А потім, якщо все піде добре, можливо, запустимо новий проект, – розповідає садівник. Фруктами, вирощеними в господарстві, ласує весь Лозівський район.

До речі, у ПОСП «Агросвіт» вирощують на карликових підщепах М-9 різні сорти яблук: Голден Делішес, Айдаред, Гала, Семеренко, Грені Сміт, Джонаголд тощо. Як розповів Володимир Семенов, він уже висадив сорт Ханей крісп, який тільки-но починають вирощувати в Україні. А урожайність садів залежить від віку дерев.

– Найбільший урожай збираємо через 4–5 років після висаджування. Може вийти близько 20–30 тонн з гектара, – розкриває секрет підприємець.

Також розповідає, що, окрім яблук, у господарстві уже вирощують груші.

– У нас росте листопадова груша, що вже дала урожай. Пробуватимемо вирощувати кілька нових сортів груш, які поки що тільки сертифікуються в Україні, – ділиться планами Володимир Андрійович.

Паралельно з вирощуванням у господарстві піклуються і про зберігання плодів – будують спеціальні холодильники.

– Ці холодильники нам потрібні, щоб не залежати від реалізації в сезон збирання врожаю, щоб мати можливість зберігати плоди хоча б до весни й реалізовувати будь-коли, – каже Володимир Семенов.

У сезон для роботи в садах запрошують близько 20 жінок, усього ж у ПОСП «Агросвіт» у середньому близько 130 працівників.

– Хоча сад не є нашим основним видом діяльності в сільському господарстві, але ми показали, що в нас в Україні, у нашому посушливому районі, можна вирощувати сади за інтенсивною технологією, – каже Володимир Семенов.

Інна ПИРЛИК, матеріал з газети "Слобідський край" №139 від 20.11.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта