Ера органічного землеробства: початок

07.10.2013 13:28 Агропром
http://www.gastronom.ru/ http://www.gastronom.ru/
Органічне землеробство в останні роки набирає небувалих темпів розвитку. У всьому світі збільшуються обсяги виробництва екологічно чистої продукції.

Чому в Україні фермери поки що неохоче опановують цю сферу сільського господарства, які виникають труднощі зі збутом продукції та хто сертифікує українські еко-товари? Відповіді на ці запитання знайшов кореспондент «СК».

Стрімкий ріст

Рекламуючи різноманітні продукти, напої та косметику, креативні копірайтери часто роблять акцент на природності компонентів і корисних властивостях товару. Воно й не дивно, адже слово «натуральний» магічним способом впливає на нашу свідомість – ніхто не хоче споживати хімічні йогурти та вечеряти куркою, «накачаною» антибіотиками. Останнім часом до списку «натуральних і чистих» прикметників додалося слово «органічний». Його можна почути в рекламі і косметики, і продуктів харчування, і, як не дивно, навіть горілки.

Перш за все, органічна, тобто екологічно чиста продукція відрізняється від неорганічної низьким вмістом нітратів, якщо йдеться про овочі та фрукти. Використовувати хімічні речовини, будь-які пестициди у процесі її виготовлення неприпустимо. Усі препарати, які можна застосовувати при виробництві екологічно чистих овочів, фруктів, «молочки» чи м’яса, мають природне походження.

Органічна продукція стрімко набула значної популярності в Європі, США, Австралії. Так, серед європейських країн-виробників у процентному відношенні лідери Данія та Швейцарія – у них масштаби органічного землеробства сягають 10–15 % від усього землеробства. Ненабагато відстають Австралія, США, Японія, та, як не дивно, Китай. За посіяними площами у світі лідер – Австралія. Там екологічно чисті овочі, фрукти та зернові культури ростуть на 12 млн га. Як розповіла «СК» завідуюча лабораторією екології ґрунту і біоземлеробства Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», кандидат наук Лариса Шедей, семимильними кроками до органічних рекордсменів прямує Грузія, яка щороку майже вдвічі збільшує обсяги органічного виробництва. Зокрема це стосується виноробства, збору трав, переробної промисловості. Їй у спину дихає Молдова, а от Росія помітних успіхів не має, хоча спроби є.

Деякі експерти стверджують, що жодна сфера економіки у світі не розвивається так швидко, як органічне землеробство. Як розповів «СК» головний науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, доктор сільськогосподарських наук, професор Олександр Вітанов, який уже понад 10 років вивчає тему органічного землеробства, темпи росту сягають 10–15 % на рік.

– За різними оцінками обіг від продажу органічної продукції на світовому ринку сягає 40 млрд євро на рік. Деякі експерти вважають, що такими темпами найближчим часом, років за десять, він досягне 200 млрд євро, – розповів Олександр Вітанов.

Перші кроки

У нашій країні цей напрям сільського господарства тільки починає зароджуватися. Найбільш розвинений він у Криму. Загалом органічні овочі, зернові та фрукти сьогодні вирощують на 260 тис. га українських полів. У Харківській області, за інформацією Лариси Шедей, – на 875 га. Усього органічним виробництвом в регіоні займаються 10 невеличких підприємств. Одне з них спеціалізується на переробній промисловості. Решта – на землеробстві, вирощуванні курей та виробництві яєць. Переважна більшість українських фермерів, у тому числі й харківські, надають перевагу вирощуванню зернових, тому що вони менш примхливі і більш рентабельні. До того ж у слобожанських аграріїв більше досвіду роботи саме з такими культурами. Органічними овочами харківські фермери поки що забезпечити регіон не в змозі. Через те, що повний спектр продуктів у нас не виробляється, або виробляється не в достатній кількості, слабко розвинена мережа поширення продукції. За словами Лариси Шадей, виробникам важко знаходити ринки збуту, адже господарства малі і не в змозі цілий рік постачати продукцію, як того б хотіли трейдери. Більшість товарів харківські виробники відправляють до Києва, одне підприємство навіть працює на експорт.

Екологічно чиста продукція здебільшого продається на спеціальних полицях у супермаркетах. «Органічних» магазинів в Україні поки що мало. Вони часто закриваються через те, що в асортименті – переважно одні крупи. А люди, які харчуються екологічно чистими продуктами, хочуть споживати не лише органічну кашу, а й м’ясо, овочі, молочну продукцію тощо.

– У Харківській області потреба в органічній продукції повністю не задовольняється. Кожен споживач вирішує це питання самостійно. Я знаю людей, які замовляють продукти з Італії, принаймні те, що можна довезти, – розповіла Лариса Шадей.

Аби якось вирішувати проблеми зі збутом, слобожанські виробники цього року об’єдналися – вони створили асоціацію «Україна. Схід. Органік». Асоціація має захищати інтереси виробників, а також сприяти співпраці з владою. На основі асоціації планують створити кооперативи.

Ідеальні землі

Природні умови, якими наділила Україну матінка-природа – ідеальні для вирощування органічної продукції. Наші ґрунти у порівнянні із землями Західної Європи більш родючі, та й клімат сприятливий. І хоч найбільше для органічного землеробства годяться полтавські лани, за словами заступника директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», доктора біологічних наук Миколи Мірошниченка, харківські ґрунти мають високий потенціал. Найсприятливіші райони  – Золочівський, Богодухівський, Краснокутський, Валківський. Вони найбільш екологічно чисті, оскільки найменше піддаються впливу забруднення від крупних підприємств чи магістралей.

Чому ж сільгоспвиробники в Україні ще бояться братися за виготовлення органічної продукції? Річ у тому, що такий бізнес дуже витратний. І для того, щоб ця галузь сільського господарства розвивалася, необхідно розробити систему державних дотацій для фермерів. В Україні Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» прийняли лише місяць тому – 3 вересня. Тому робити прогнози щодо збільшення органічного виробництва зарано.

Хто гарантує якість

У Європі виробництво органічної продукції налагоджено вже давно. Там працює система пільг і дотацій для фермерів, які мають дотримуватися певних стандартів. Оскільки в Україні закон ще навіть не набрав чинності, державної системи стандартизації у нас немає. Сьогодні на території держави працюють 12 представництв міжнародних компаній, що сертифікують органічну продукцію, а також одна українська компанія – «Органік-Стандарт».

Як розповіла Лариса Шедей, сама процедура сертифікації складна і витратна для фермерів.

Перехід від звичайного до органічного виробництва триває 2–3 роки. За цей час фермер потроху освоює технології вирощування екологічно чистих продуктів. Він не застосовує пестициди, хімічні препарати для боротьби зі шкідниками, але при цьому продукція ще не вважається органічно чистою. Лише через два-три роки ґрунт очищується і продукція, вирощена на ньому, стає органічною. Звісно, необхідні аналізи робляться як перед вирощуванням продукції, так і коли її вже зібрано. До речі, насіння для посадки має бути також органічним. Якщо фермер займається органічним тваринництвом, то своїх корів, свиней чи курей він має годувати органічно чистим кормом.

Дорого? Вирости сам

Не кожен може собі дозволити харчуватися екологічно чистими продуктами, адже коштують вони на порядок дорожче, аніж звичайні. Як розповіла Лариса Шедей, ціна на пшеницю на 30 % вища, соя (дуже запитувана у Європі) – удвічі дорожча від звичайної, ціна на овочі також удвічі більша. Так, помідори черрі перед Новим роком продають по 200 грн за кг. Ціна за 1 кг м’яса коливається від 200 до 250 грн, яйця дорожчі на 50 %.

Проте, не обов’язково бути мільйонером, щоб дозволити собі розкіш харчуватися такими продуктами. Органічним землеробством кожен може зайнятися власноруч і вирощувати овочі та фрукти без нітратів на власному городі, кажуть науковці. Для цього просто необхідно відмовитися від хімічних засобів захисту від шкідників і азотних добрив. Так, після збору урожаю можна посіяти на городі траву-сидерат, приміри, гречку (вона добре придавлює бур’яни), жито (очищає ґрунт) чи бобові трави. При першому морозі трави відмирають і перетворюються на хороше добриво для землі.

До речі, при інтенсивній оранці у ґрунті зменшується кількість гумусу, тому такий спосіб обробки землі неприпустимий в органічному землеробстві. Для нього застосовують поверхневу оранку – розпушують ґрунт на 5–6 см, у домашніх умовах – сапкою.

Щоб самому вирощувати екологічно чисті овочі, необхідно чітко розуміти, коли слід попередити небезпеку і обробити рослину біологічними препаратами. Окрім того, виникають труднощі зі зберіганням. Органічна продукція у звичайних умовах довго лежати в ідеальному стані не буде – вона може швидко згнити. Тому для її зберігання необхідні спеціальні камери, у яких можна регулювати температуру.

Також для органічного землеробства необхідно обирати правильні сорти, тобто такі, що найбільш стійкі до різних несприятливих чинників. За словами Олександра Вітанова, найкраще вирощувати старі сорти, приміром ті, що були виведені ще до 1950 року. Річ у тому, що коли ці сорти виводилися, набагато менше застосовували мінеральні добрива, засоби захисту та зрошення. Ці сорти не вибагливі до агрофону. Вони щороку дають хоч і невисокий, але стабільний урожай.
Тож, якщо у вас є бажання харчуватися лише здоровою їжею, уперед!

Цікаві факти

– Зелені зірочки у формі листочка на упаковці продукції означають, що продукт органічний. Це загальноприйнятий з 2008 року знак, який означає, що продукція виготовлена згідно зі стандартами ЄС.

– Якщо поряд з органічним полем знаходиться поле, де вирощується продукція із застосуванням хімії, фермер має чотири метри посадки від краю збирати окремо і реалізовувати як звичайну продукцію.

– В органіці товар – «іменний». На упаковці зазначено всі контакти та адреси фермера, що виготовив товар, аби покупець міг зателефонувати на підприємство і запитати, чи дійсно продукція господарства може продаватися в тому магазині, у якому куплена. Уже зараз з’являються фальсифікатори, які підробляють продукцію. Минулого року в Україні навіть відбулася судова тяганина стосовно того, що один виробник застосував чужу упаковку і написав на своїй продукції, що вона органічна.

– В Європі шоколадні батончики замінюють морквою. Очищені маленькі органічні коренеплоди продають у маленьких упаковках для перекусу. Також популярні органічні сухофрукти, наприклад, яблучні чіпси. До речі, такі снеки можна зустріти і в харківських супермаркетах.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" № 120 від 07.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта