Фермери на Харківщині продають зерно задарма, аби закупити насіння

17.10.2013 14:05 Агропром
http://newsradio.com.ua http://newsradio.com.ua
Голова Богодухівської райдержадміністрації Володимир Бєлий розповів, що роблять аграрії району з дешевою пшеницею.

Нагадаємо, що цього року в Харківській області зібрали рекордний урожай ранніх зернових культур. Проте природа була сприятливою не лише для слобожанських ланів. Через великі врожаї, ціна на пшеницю упала. Як розповів Володимир Бєлий, деякі фермери не можуть чекати, доки вартість хліба підніметься і продають зерно уже зараз.

- Справді, сьогодні ціна на зерно низька і поки вона тільки відповідає затратам виробників. Для господарів, яким є, де зберігати зерно, це не така велика проблема. Ті виробники, яким ніде зберігати свою продукцію, продають її уже зараз. Деякі господарства також вимушені збувати зерно через те, що їм не вистачає обігових коштів, щоб закінчити збиральну кампанію та закупити нове насіння для посіву озимих. На жаль, такі підприємства реалізовують зерно по тій низькій ціні, яка склалася на сьогодні, - розповів Володимир Бєлий.

За його словами, низька ціна — це тимчасова проблема. Адже подібна ситуація виникає щороку у період збирання урожаю. Як правило, уже в грудні ціна стабілізується і стає адекватною.

До речі, цьогорічний урожай для самого району майже рекордний.

– За роки незалежності ми лише одного разу мали подібний урожай. Загалом цього літа господарства Богодухівщини зібрали 136,2 тис. тонн ранніх зернових культур при урожайності 40,8 ц/га, - розповів голова РДА. - За цим показником ми посідаємо сьоме місце серед районів Харківської області. Проте на окремих полях показники урожайності значно вищі. Приміром, в СФГ «Промінь» урожайність озимої пшениці склала від 72 до 74 ц/га.

Найкращі середні показники мають такі господарства району: СФГ «Промінь» (64,9 ц/га), ТОВ «Трайгон Фармінг Харків» (52,3 ц/га), ВАТ «Ульянівське» (51,9 ц/га), ТОВ СП «Родіна» (51,9 ц/га).

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта