Град знищив урожай в одному з районів Харківщини

07.07.2012 13:42 Агропром
Як просувається збір урожаю ранніх зернових у Лозівському та Валківському районах, розповіли "СК" голови райдержадміністрацій.

Середня врожайність як по області, так і по окремих районах могла б бути і кращою, але негативні посушливі погодні умови стали цьому на заваді. І з цим нічого не поробиш, бо тут свої правила визначає лише природа.

З цим цілком погоджується і голова Лозівської райдержадміністрації Богдан Рева. У цьому куточку Слобожанщини саме у вегетаційний час протягом 40 днів не було опадів, і це боляче вдарило по врожайності озимини. І хоча аграрії району разом з науковцями Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва провели велику роботу зі збереження врожайності озимих культур, все ж таки її було дещо втрачено.

– Зараз у нашому районі йдуть дощі, але якби вони пройшли раніше, то хлібний ужинок був би в нас багатшим, – каже Богдан Рева. – На сьогодні збиральні роботи призупинено, ми очікуємо, поки опади припиняться, тоді знову вийдемо в поле.

Середня врожайність у нас складає приблизно 23,6 ц/га. Озимої пшениці плануємо зібрати до 50 тисяч тонн. Звісно, результати були б кращими, аби не бездощів’я. Адже наш район належним чином підготувався до відповідальних польових робіт: усе було зроблено своєчасно, і в кожний гектар землі закопали, образно кажучи, необхідну кількість гривень, аби вона щедро віддячила хліборобам високими врожаями.

У Валківському районі теж цього тижня розпочалося збирання ранніх зернових. Голова Валківської районної державної адміністрації Микола Малявін розповів, що в минулому році район по збиранню ранніх зернових посів третє місце. У цьому році валківські аграрії теж не мають наміру пасти задніх, хоча проблем у них вистачає.

– 14 червня у нас було стихійне лихо – випав град. Постраждало кілька населених пунктів. На 1200 га загинули посіви, що завдало шкоди на 2,2 млн грн. Це значна сума. Щодо цьогорічної зернозбиральної кампанії, то я вважаю, що протягом 10–12 днів ми завершимо збирання ранніх зернових. Плануємо зібрати близько 106 тис. тонн ранніх зернових з урожайністю на рівні до 30 ц/га. Узагалі ми вважали, що буде гірша ситуація, та перші обкоси показали, що є можливість досягти цього показника. Безумовно, порівняно з минулим роком урожайність буде нижчою. Тоді вона склала 41,2 ц/га і ми зібрали 137 тис. тонн зерна, – розповів Микола Малявін.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №80-81 від 07.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта