Гроші і експерти для українських фермерів. Донорські програми ЄБРР

22.10.2014 11:12 Агропром
http://www.montag-working.ru http://www.montag-working.ru
Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) на сьогодні є одним з найбільших інвесторів в Україні.

Річний обсяг інвестицій сягає близько 1 млрд євро. З них 300 млн євро направляється саме в аграрний сектор.

- В Україні ми вже проінвестували 77 проектів із загальним бюджетом у 1,5 млрд євро. В тому числі з 2009 року ми проінвестували 640 млн євро у виробництво, переробку і логістику зернових культур, - розповів менеджер програми експертів ЄБРР в Україні і Молдові Олександр Каплатий. - Тобто ЄБРР не зважаючи навіть на кризу, в якій опинилася Україна, серйозно розглядає її як стратегічного партнера, і цього року за обсягом інвестицій в український бізнес знову скоріше за все буде встановлений рекорд.

І якщо раніше ЄБРР працював лише з великим бізнесом, а мінімальний обсяг інвестицій сягав 10 млн євро, то зараз пріоритети змінилися. З наступного року скористатися допомогою Європейського банку зможуть і аграрії зі значно меншими обсягами виробництва. Розмір інвестицій складе по 1-2 млн євро на проект.

Окрім фінансової допомоги, ЄБРР також може допомогти оптимізувати роботу підприємства. Для цього залучаються міжнародні експерти, вузькопрофільні спеціалісти, які приїздять на виробництво, вивчають і аналізують всі процеси, після чого дають рекомендації.

- У нас є дві програми. Перша більш спеціалізована. Вона дозволяє українським компаніям вирішити якісь поодинокі питання, наприклад, впровадити у роботу 1С або отримати сертифікацію ISO по міжнародним стандартам безпеки харчових продуктів, - пояснив Олександр Каплатий. - Друга ж програма дозволяє запросити в українські компанії західних експертів, людей, які працювали в агросекторі з підприємствами такого ж профілю і досягли в Європі чи Америці хороших результатів.

Щороку по всьому світу ЄБРР реалізує близько 150 таких проектів. В Україні такою послугою Європейського банку скористалася, наприклад, одна з хмельницьких компаній, яка займається виробництвом борошна. На підприємство приїхав експерт з Канади, який підказав, як можна розширити бізнес.

- Компанія побудувала першу лінію сховищ для сої і рапсу, а невдовзі планує запустити замкнутий цикл по віджиму олійних культур, - розповів представник ЄБРР. - Цікаво, що консультацію для цього підприємства веде людина, яка будує завод в Канаді вартістю у 100 млн дол.

А у Молдові зараз триває проект по розвитку виноробства. На одну з молдовських сімейних виноробних компаній приїхав експерт із Бордо. У Франції він має свою виноробну компанію, яка є офіційним експортером вина у Китай.

Програми ЄБРР дають змогу не лише привезти експертів в Україну, але і українським підприємцям побувати в успішних західних компаніях і дізнатися секрети їх роботи.

За словами Олександра Каплатого, залучення західних експертів може допомогти українським фермерським господарствам вийти на міжнародний ринок, мінімізувати витрати, збільшити прибутки, а у подальшому навіть перетворитися у великі агрохолдинги. Адже якщо ретельно проаналізувати витрати на виробництві, без істотних капіталовкладень можна скоротити їх на 10 %.

Програми ЄБРР розразовані на рік-півтора. Вони є донорськими, тобто на 80-90 % безкоштовними для українського бізнесу. Щоб узяти участь у проекті, потрібно зателефонувати до київського офісу ЄБРР, де вам вже нададуть консультації про наступні дії.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта