Харківські цукрові заводи почали подавати заявки на 2015 рік. Скільки не відкриються?

30.01.2015 10:15 Агропром
http://kharkovsahar.com http://kharkovsahar.com
Заявки на роботу у 2015 році подали сім цукрових заводів Харківщини.

Цього сезону в Харківський області працювало лише п'ять цукрових заводів, але й ці підприємства скорочують темпи виробництва. Так, цього сезону термін роботи по області практично становив 67 діб, хоча оптимальний - 90-95 діб, - розповів генеральний директор асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко. Найменше працював Савинський цукровий завод (селище Савинці Балаклійського району) - 47 діб, найбільше Новоіванівський (селище Коломак Коломацького району) - 99 діб.

На 2015 рік заявки на роботу вже подали сім цукрових заводів, але це не означає що всі вони будуть працювати. Все залежатиме від ціни на цукор.

- Цукровий завод у селищі Білий Колодязь Вовчанського району, Новоіванівський у Коломацькому, Первухінський у Богодухівському говорять, що будуть працювати цього року. А от Пархомівський завод у Краснокутському районі, Савинський у Балаклійському і "Цукрове" у Кегичівському, який, до речі, не працює останні три роки, наразі ще думають. Хоча заявки вони й подали,  - розповів генеральний директор асоціації «Харківцукор».

До речі, у 2014 році цукрові заводи області виробили 119,5 тис. тонн солодкого піску. Це 7 % від всього цукру, виробленого в Україні - 2 млн 73 тис. тонн. Квота ж, наведена Міністерством аграрної політики до вересня 2015 року, складає 1 млн 811 тис. тонн. Це той цукор, який має піти на внутрішній ринок. Для Харківської області квота була встановлена на рівні 97 тис. тонн. Потреба ж області в цукрі складає 104 тис. тонн.

- За якістю цукор ділиться на чотири категорії. З них другої категорії заводи Харківщини (Первухінський і Новоіванівський) виробили майже 45 %. Його можна продавати навіть в Європу. Але за законом, цукор, вироблений понад квоту, не можна реалізовувати до вересня 2015 року, - додав Юрій Ільченко.

Станіслав Сорока

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта