Харківському байбаку-віщуну загрожує небезпека (ФОТО)

04.02.2013 10:56 Агропром
фото Катерини Терещенко фото Катерини Терещенко
За традицією, вже дев’ятий рік поспіль 2 лютого на території біологічної станції Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна пухнастий синоптик Тимко пророкує початок приходу весни.

Тимко - представник виду «байбак степовий» - встиг стати улюбленцем мешканців Харківської області. За народною прикметою: якщо байбак вилізе з норки та побачить свою тінь, зима буде довгою. Але цього року на 2 лютого випала хмарна погода.

Та це у жодному разі не стало на заваді проведення щорічного ритуалу. До того ж, не випадково саме байбаки вважаються найкращими синоптиками серед усієї царини тварин.

- Це дуже цікавий вид тварин, вони – дуже соціальні, - розповідає кореспонденту «СК» викладач кафедри зоології та екології тварин біологічного факультету ХНУ імені В.Н. Каразіна Марина Коваленко. – Мешкають вони цілими родинами у степових регіонах нашої області. Якщо ви опинитесь у місцях їхнього проживання і почуєте свистіння, то це, скоріше за все, байбак розмовляє.

Організований у 2004 році журналістами, Харківський День байбака був першим на Україні та швидко набрав популярності у інших регіонах країни. Цей рік не став виключенням: на території біостанції в селі Гайдари – великий натовп людей.

Близько трьох десятків представників ЗМІ, науковці, чиновники та спеціалісти обласного управління охорони довколишнього середовища завітали на свято. Своїм співом пробудити байбака допомагав творчий колектив з села Задонецьке «Донеччанка». Екологи кажуть, що таке привертання уваги до байбаків дозволить поступово вирішувати проблему збереження виду, що сьогодні зникає.


- На даний час вийшла нова Червона книга України, і у порівнянні з попередньою вона у два рази товстіша. На межі зникнення сьогодні: великий тушканчик, перев’язка, байбак степовий та багато інших. Першим заходом для привертання уваги громадськості до охорони цих видів має бути створення національних парків та заповідників, - повідомив журналістам керівник біологічної станції ХНУ імені В.Н. Каразіна Віктор Токарський, який присвятив свою наукову діяльність саме байбакам.

Катерина Терещенко

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта