Коли краще починати посівну кампанію на Харківщині, вирішували науковці

28.08.2012 08:19 Агропром
За тиждень почнемо сіяти на зиму За тиждень почнемо сіяти на зиму
Озиму пшеницю слід починати висівати з 5 вересня, а озиме тритикале та жито – з 10 вересня.

Такого висновку дійшли на нараді з питань особливостей сівби озимих культур під урожай 2013 року та оптимізації структури посівних площ, що відбулася в Харківському національному аграрному університеті імені В. В. Докучаєва.

Заступник директора Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» Микола Мірошниченко ознайомив присутніх з проблемою, яка виникає під час польових робіт.

Вона стосується недостатньої кількості внесення мінеральних добрив. Тут стримувальним фактором для селян є постійне підвищення закупівельних цін на міндобрива, за якими не вженешся. Та в цьому аспекті в жодному разі не слід економити.

Це також стосується і органічних добрив, а тому в господарствах слід дедалі стрімкіше розвивати тваринництво, бо лише в поєднанні цих галузей можна досягти високих результатів роботи на хлібній ниві. А ще слід повною мірою застосовувати засоби захисту рослин від шкідників і хвороб.

Наукою доведено, що ці агрооперації дозволяють суттєво зберегти врожайність і обійтися без втрат, тим паче, що з потеплінням кількість тих же шкідників збільшується.

Доцент кафедри землеробства Харківського національного аграрного університету імені В. В. Докучаєва Микола Шевченко звернув увагу присутніх на наукові рекомендації стосовно системи обробки ґрунту в умовах зміни клімату. На його думку, сучасні технології обробки, такі як «ноу-тіл» і «міні-тіл» не завжди підходять тому чи іншому господарству, хоча вони й дозволяють якомога довше зберігати в землі вологу.

Подекуди потрібно застосовувати «дідівські» методи, а саме глибоку оранку, зважаючи на те, які саме культури висіватимуться на полі. Саме тому керівникам сільгосппідприємств разом із науковцями слід ретельно підійти до цього важливого компоненту польових робіт, щоб засіки господарств були наповнені пшеничним багатством.

А ще, на думку Миколи Шевченка, сівбу слід провести в кращі агрономічні строки. За попередніми даними, озиму пшеницю слід починати висівати з 5 вересня, а озиме тритикале та жито – з 10 вересня. Ці роботи мають пройти якісно та своєчасно, а для цього вже зараз слід підготувати техніку, запастися високоякісним насінням і паливно-мастильними матеріалами, бо під час посівної кампанії рахунок, без перебільшення, йтиме не на дні, а на години.

Ігор ТЕСЛО, матеріал з газети "Слобідський край" №102 від 25.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта