Колоради, грибок, парша. Що загрожує врожаю через рясні дощі

16.06.2014 07:53 Агропром
Ходять жарти, що Україна перетворюється на справжні тропіки. Зранку спека, а після обіду ллє як із відра.

Звичайно, у кожному жарті є частка правди. Погода початку цього літа розщедрилася і на спеку, і на дощі, і на шкідників. А тому цьогоріч очікується підвищена фітосанітарна небезпека в наших садах і городах.

Смугасті нахлібники жирують

Почнемо з «найулюбленішого» – колорадського жука. Останні три роки перша половина літа була переважно посушливою. Що деякою мірою стримувало розвиток цього небезпечного шкідника. Адже жуки літньої генерації при спекотній посушливій погоді можуть тривалий час не виходити на поверхню ґрунту або навіть залишатися в ньому на зимівлю. Дружний вихід жуків літньої генерації спостерігається після рясних літніх дощів. Остання декада травня та початок червня цього року були щедрими на опади. Тож «колоради» отримали режим найбільшого сприяння.

Читайте також: ПЕРЕВІРКА ПЕРЕД РИНКОМ. ЩО СЛІД ВИМАГАТИ У ПРОДАВЦЯ ОВОЧІВ, МОЛОКА ТА М'ЯСА
                      ЧОМУ СЕЛЯНИ НЕОХОЧЕ ТОРГУЮТЬ У САНКЦІОНОВАНИХ МІСЦЯХ. КОМЕНТАР ДИРЕКТОРА РИНКУ
                      ВЕТЕРИНАРНИЙ СКАНДАЛ НА ХАРКІВЩИНІ. ЛІКАРІ ЗАКРИВАЛИ ОЧІ НА САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ ТВАРИН

А отже, у цей час варто ретельно потурбуватися про заходи боротьби з ними, бо ж можна залишитись і без картоплі. За рекомендаціями фахівців Держфітосанінспекції, захищають сходи картоплі в разі заселення жуком 10 % рослин. Проти личинок посіви обробляють за масового з’явлення їх на 8–10 % рослин (у кількості 10 екземплярів на рослину й більше). Якщо шкідника значно менше за заявлений показник, то, можливо, варто відмовитися від хімотрути на користь механічних засобів боротьби. Наприклад, струшувати жуків у цеберку з мильним розчином. Якщо, зрозуміло, йдеться про невеличкі площі.

Рослини теж хворіють

Ще одна проблема, з якою більш ніж вірогідно зіткнутися городникам і садівникам регіону – збільшення уражень рослин грибковими хворобами. Тепла волога погода – ідеальна умова для розвитку міцелію гриба. Крім того, спалаху грибкових захворювань сприятиме й те, що зима цього року була досить м’якою в сніжною, тому більшість шкідників і збудників інфекційних захворювань рослин добре її перенесли (збудник гине тільки при тривалих морозах не нижче за 20–25 ºС).

Отже, один з лідерів «топу» цьогорічних інфекцій – парша та борошниста роса, особливо на яблунях. Це тим більше сумно, що врожай яблук-2014 очікується дещо меншим, ніж у минулому році (чому «посприяла» холодна дощова погода під час цвітіння яблуневих садків). Парша – найпоширеніше грибкове захворювання зерняткових культур. Її легко визначити за характерними темними плямами на листі та плодах. Хвороба вражає листя, плоди, пагони, а цьогоріч, як вважають фахівці, також квітки та зав’язь. Борошнисту росу легко визначити за борошнисто-білим нальотом на листі. Ця хвороба уражає листки, пагони, суцвіття, рідко – зав’язь і плоди. Перші ознаки хвороби з’являються відразу ж після розпукування бруньок. Тож, якщо ви примітили ознаки масового ураження дерев зазначеними хворобами, не сподівайтеся, що «само мине». Сучасна промисловість пропонує чимало засобів боротьби з ними, й у будь-якій спеціалізованій крамниці вам нададуть з цього приводу вичерпну інформацію.

Стосовно інших культур, то в зоні ризику: для картоплі й томатів – фітофтороз, макроспоріоз; огірків – бактеріоз, пероноспороз; цибулі – пероноспороз. За умов теплої (15–22 ºС) вологої погоди (відносна вологість повітря понад 87 %) розвиток і поширення хвороб зростатиме. На капусті повсюдно розвиватимуться і шкодитимуть гусениці біланів, молі, совок і попелиці, а ще – клопи та стебловий прихованохоботник.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 68 від 07.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта