Екосвинину вирощують на Харківщині

05.06.2012 15:41 Агропром
Екосвинину вирощують на Харківщині Екосвинину вирощують на Харківщині
Кілька років тому вартість кілограма живої ваги складала 10 грн, тож і займатися цією справою було невигідно.

Ще не так давно на Слобожанщині з розвитком свинарства спостерігалися певні проблеми. Аграрії через низку об’єктивних причин, основна з яких – це «смішні» закупівельні ціни на здане м’ясо переробним підприємствам, почали кидати цю справу.

Кілька років тому вартість кілограма живої ваги складала 10 грн, тож і займатися цією справою було невигідно. Зараз ситуація змінилася: в області будуються та реконструюються тваринницькі приміщення, залучаються інвестиції, використовуються сучасні технології відгодівлі тварин.

М’ясна «підробка» засмучувала

Кілька років тому селяни мали всі підстави вважати, що держава «відвернулася» від них і пустила справу свинарства на самоплив. З цієї причини вітчизняний ринок і заполонило м’ясо, привезене бозна звідки. Це, може, когось і влаштовувало, але не вітчизняного сільгоспвиробника, який, не вбачаючи перспектив, почав поступово скорочувати поголів’я. Українці ж, відповідно, майже масово перейшли на споживання «заморозки», привезеної з-за морів і океанів.

І тут насамперед пригадується зустріч із директором ТОВ АФ «Хлібне», що на Лозівщині, Олександром Скрипником. Він розповідав, як кілька років тому, завітавши до супермаркету чи до продовольчого магазину, відразу міг сказати, де вітчизняна продукція, а де – завезена з-за кордону. І тоді на душі в цього завзятого керівника ставало сумно, тим паче, що він очолює племрепродуктор, який спеціалізується на вирощуванні та розведенні високопродуктивних порід свиней – уельс і ландрас. До того ж цей аграрій чудово розуміє, що Україна має й може не лише наповнювати власний ринок, а й годувати високоякісною та екологічно чистою продукцією країни ближнього та далекого зарубіжжя.

Під час нашої розмови Олександр Скрипник насамперед пригадав зустріч із бразильськими колегами. Тоді він запитав їх: «Чому ви не реалізуєте свинину в країни Європи та США?» З відповіддю бразильці не забарилися та сказали приблизно таке: «Тому, що туди нам немає ходу, а до вас усі двері відчинено».

Ось і виходить, що в розвинених країнах не допускають ввезення підозрілого м’ясного непотребу, а споживають виключно високоякісне продовольство власного виробництва. Та нарешті найгірші часи вже в нас минули, а наснаги селянам додає те, що держава нині націлена на тісну співпрацю з вітчизняними аграріями, як і годиться для всіх провідних аграрних країн світу.

Зачепилівщина – у лідерах з нарощування поголів’я

Звісно, за рік чи два ситуацію в цій царині докорінно не змінити. Але головне, як розповіла керівник управління агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Олена Кулик, що селяни вже мають чітке розуміння стабільності ситуації і того, що розвиток свинарства за умови належної роботи принесе господарству солідну віддачу.

Серед лідерів з нарощування поголів’я за чотири місяці поточного року, у порівняні з аналогічним періодом минулого року, – сільгосппідприємства й фермерські господарства Богодухівського району, де нині утримується понад 2540 голів свиней (збільшення відбулося вдвічі). Від нього не набагато відстають за темпами збільшення поголів’я Зачепилівщина – майже 4000 свиней (на 27 % більше), Балаклійщина – понад 3550 свиней (на 10 % більше) та Нововодолажчина – близько 2300 свиней (збільшення відбулося на 16 %).

Нинішня ціна на м’ясо влаштовує виробника

– Я з дитинства пораюся біля землі, і завжди наше господарство серйозно переймалося розвитком тваринництва, зокрема і свинарства, – ділиться генеральний директор ПАОП «Промінь», що на Красноградщині, Герой України Іван Гулий. – Переваг тут можна перелічити безліч, але приємно, що зараз ціна на свинину гідна і становить у середньому 20 грн за кілограм м’яса живої ваги. У сільгосппідприємстві утримуємо близько 1500 голів свиней, і в перспективі плануємо нарощувати поголів’я, бо це зараз – вигідна справа. До того ж, якщо додати постійну зайнятість селян, створення нових робочих місць, то всіх «плюсів» від розвитку цієї галузі й не перерахуєш. Ще одним вагомим чинником є завжди запашна свіжина та неповторний національний продукт до столу українських родин – сало, які ми маємо замість незрозумілого чужоземного продовольства, від якого немає ні користі, ні радості.

З цим погоджується і генеральний директор ПСП ім. Фрунзе, що на Зачепилівщині, Іван Глянь. Він стверджує, що кращих за українські свинину та сало немає ніде. Також він додав, що вирішальним у будь-якому бізнесі є належна цінова політика. Коли кілька років тому за кіло свинини правили 11–12 грн, то ні про які прибутки не йшлося. Тоді цей керівник засинав і просипався з однією думкою: як утриматися «на плаву» і бодай зберегти поголів’я?

Але часи змінилися, і зараз у цьому сільгосппідприємстві утримується біля 2000 голів свиней. До того ж триває реконструкція маточника за всіма євростандартами та дотриманням найсучасніших технологій у свинарстві.

Свиноматки з Королівства данського

У минулому році флагман Харківщини, агрокомбінат «Слобожанський» з Чугуївського району, вирішив замінити поголів’я свиней на більш продуктивне, а разом із тим і провести належні роботи з підготовки застосування новітніх тваринницьких технологій. Це не в кращий бік позначилося на кількості поголів’я свиней у цілому в області, але це був вимушений і єдиний правильний крок.

Та зараз, як розповів заступник голови Чугуївської райдержадміністрації Іван Перерва, все стає на свої місця.

В агрокомбінат вкладено серйозні інвестиції, і вже найближчим часом з Данії буде завезено 4500 високопродуктивних свиноматок. Запровадження сучасних технологій вирощування дозволить тваринам набирати вагу до 110 кг не за шість місяців, а всього за чотири з половиною. У поточному році тут є наміри досягти чисельності поголів’я свиней на рівні 52 тисяч голів, а в наступному – 110 тисяч. В амбітних планах цього агрокомбінату й будівництво комбікормового заводу – тоді це буде господарство з повним замкнутим циклом виробництва.

Ще одним потужним сільгосппідприємством цього району є ТОВ «Агросервіс ЛТД». Заступник директора цього господарства Леонід Загерт розповів, що кілька років тому тут утримувалася лише 1000 голів свиней. Але керівництво добре розуміло перспективи свинарства, а тому активними темпами розпочали розвивати цей напрям тваринництва. Зараз у сільгосппідприємстві вже налічується 7000 голів свиней, і в майбутньому є всі підстави для того, аби збільшувати поголів’я.

Так вважає і ще один мудрий керівник – директор ТОВ «Комбікормовий завод», що на Близнюківщині, Володимир Лисяк. У цьому господарстві вже давно серйозно займаються розвитком цього стратегічного напряму, але цінова політика не дозволяла, образно кажучи, дихати на повні груди. Колись Володимир Лисяк неодноразово звертався до керівників м’ясокомбінатів з проханням закупити свинину найвищого ґатунку, але у відповідь чув, що, мовляв, обійдемося зарубіжним продуктом, бо він по ціні підходить, а якість – то вже інша справа. А зараз ось усе стає на свої місця, а тому можна впевнено розвивати свинарство.

Належна кормова база сприятиме успіху
Одним із головних чинників, що сприяють отриманню високих результатів від галузі свинарства, є належна кормова база. Голова Ради сільгоспвиробників Харківщини, Герой України Анатолій Криворучко вважає, що цьогоріч жодного питання не має виникнути, аби тільки не підвела погода. На його думку, упевненості додає і той факт, що в області суттєво збільшили площі під посіви кукурудзи на зерно, а якщо щедро вродить пшениця, то і з комбікормами проблем не виникатиме, і ціни на них будуть прийнятні. А це дозволить сільгосппідприємствам працювати з дедалі більшою рентабельністю.

Але які б не застосовувалися сучасні технології відгодівлі свиней, які б колосальні інвестиції в розвиток тваринництва не вкладалися, на першому місці, як зазначила голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу Ніна Байбакова, завжди були й будуть люди. Саме завдяки їхній звитяжній і водночас нелегкій праці господарства регіону демонструють дедалі кращі результати.

Тож керівники сільгосппідприємств і фермерських господарств з порозумінням і повагою ставляться до працівників цієї стратегічної сфери і забезпечують їх високою заробітною платою, повним соціальним пакетом, а ще й, за можливості, житлом, що вкрай важливе в наш непростий економічний час. Також традиційно бере участь у відзначенні кращих працівників тваринницької галузі і профспілкова організація, яка забезпечує належний відпочинок цим трудівникам і їхнім дітям.

Керівники господарств перейшли до рішучих дій

– Мушу зазначити, що завдання щодо піднесення свинарства в регіоні, які поставив перед нами голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, ми належним чином виконуємо, – підкреслив заступник губернатора з питань агропромислового комплексу Віталій Алексейчук. – Основним цьогорічним здобутком є відновлення одного з найпотужніших сільгосппідприємств нашої держави – агрокомбінату «Слобожанський». Тут вагомі перспективи розвитку свинарства, які вже найближчим часом забезпечать належний результат. Загалом в області склалася щодо цього позитивна тенденція, і багато керівників господарств уже не тільки замислилися, а й почали рішуче діяти. Відтак, високими темпами будуються та реконструюються тваринницькі приміщення, активніше залучаються інвестиції та сучасні технології відгодівлі тварин. А головне те, що держава йде пліч-о-пліч з аграріями, які отримують всебічну підтримку та допомогу.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №66 від 02.06.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта