Кролячі клопоти. Як розводити та утримувати кроликів

14.03.2013 15:55 Агропром
http://miragro.com http://miragro.com
Господарі, які розводять на подвір’ї свійських тварин, якщо не мають кроликів, то принаймні хоча б раз мали задум їх завести.

Та декого зупиняє нібито складність утримання, декого – чутки про хворобливість, що інколи «викошує» цілі кролячі родини. Варто розглянути, чого насправді треба боятися, а чому можна завадити, і тоді жодних прикростей у розведенні корисних тварин не буде.

Порівняно з більш звичними нам курятиною, свининою, яловичиною, телятиною, у кролятині білків найбільше, а холестерину – найменше. До того ж, білки якнайповніше засвоюються організмом – на 90 %. Не будемо перевантажувати читача детальними розмірковуваннями про лецитин, мінерали, вітаміни тощо, присутні у м’ясі кроля, усі й так багато чули про його корисність. Саме зважаючи на, можна сказати, лікувальні властивості, ніжне м’ясо кроликів особливо рекомендовано вживати літнім людям і тим, хто має серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, а також хвороби шлунка, кишечнику, печінки.

Друга корисна похідна – кролячі шкурки, те саме славнозвісне цінне хутро – приємне на дотик, пухнасте, що виграє різними відтінками від сніжно-білого і до глибокого чорного та вражає вигадливістю плямистих і цяткованих візерунків.

Тож, слідуючи цим двом «корисностям», й основні породи кролів поділяються на м’ясні (зараз популярні бройлерні) та хутряні. Щоправда, є ще й м’ясо-шкуркові та пухові породи.

Хоча вважається, що розведення кролів не потребує значного докладання рук, все одно, людська праця – чи не єдина найтрудовитратніша частка цієї справи.

Кролячий пансіон

Кролі – найплідніші сільгосптварини. За один окріл самиця може привести від 6-8 до 12-15 дитинчат, а на рік у кролиць буває по 4-6 окролів (до того ж, о будь-якій порі року). Та й ростуть пухнасті довговухі нечувано швидко. Вже до шостого дня вага кроленяти подвоюється, а в місячному віці вона збільшується вже вдесятеро. (Для порівняння: вага поросяти подвоюється до 15-го дня, теляти – до 47-го.) От уже можна й підрахувати поголів’я та вигоду, почути жаданий шурхіт злічуваних купюр.

Серед плюсів на користь розведення кролів – простота утримання та можливість розташування на невеличкій площі. Тримають тварин переважно у клітках, для присадибних господарств це набагато зручніше, та й практичніше, ніж у загонах, бо дозволяє вільно проводити всі необхідні маніпуляції з догляду за опіканцями – від годування до парування. До того ж, клітки (якщо вони не стаціонарні, а переносні), можна ставити одна на одну у два-три яруси, що значно економить місце. Невибагливі кролі цілий рік добре почуватимуться на вулиці (ну хіба що за мінусової температури або під час окролу кліті можна внести до повітки). Це не просто вимушений або можливий захід, а вельми рекомендований, бо перебування надворі якнайкраще впливає на трусиків, з якого боку не поглянь: і опір захворюванням підвищується, і хутро стає якіснішим, і продуктивність зростає. А тепла шубка не дає їм змерзнути і взимку.

Якому ж меню віддають перевагу невибагливі кролики? Непосвяченому здається, що траві або сіну. Але самим сіном не досягнеш збалансованості корму, а вона чи не наполовину підвищує продуктивність кроля та його якість за всіма показниками. Отже, над раціоном слід почаклувати. В ідеалі він має складатися із зерна та вітамінних домішок з високим умістом білка. Така кормова суміш, по-іншому комбікорм, повністю вгамує потребу тварин у вітамінах і мінеральних речовинах. Інакше до основного корму доведеться додавати потроху кухонну сіль, кісткове борошно, крейду, риб’ячий жир тощо.

Кролики є надзвичайно вигідними в розведенні ще й завдяки тому, що корму для них треба удвічі-утричі менше, ніж, скажімо, для птиці чи свині. Чому?

Слід знати (і пам’ятати) про таку особливість кролів як нічне поїдання власного калу (не твердого, а м’якого зеленого), по-науковому це називається копрофагією. Так кролі прискорюють процес травлення їжі, оскільки їхній кал містить необхідні для цього ферменти. До того ж, кролячий кал являє собою багатий за білками та вітамінами субстрат. Надто, якщо кролів позбавити можливості копрофагії, вони худнуть, втрачають масу, можуть навіть загинути, а в самиць це негативно впливає на перебіг вагітності й внутрішньоутробний розвиток кроленят. Отже, поїдання калу кролями є природною біологічною потребою та дозволяє якнайповніше використати корм.

Профілактика завжди краща за лікування

Кращі друзі кролівників – чистота й дезінфекція, а ще – слушно й правильно проведена вакцинація. Це важливі інструменти, якими, якщо правильно користуватися, можна упередити ситуації, коли хвороба за одну-дві ночі викошує все поголів’я. Дотримуючись вчасності та регулярності цих процедур, можна убезпечити вуханів від багатьох кролячих захворювань. Інколи господарі скаржаться, що вакциновані кролі все одно підхоплюють хворобу. Та не всі на початку звертають увагу на те, що вакцини, залежно від їх різновиду або виробника, можуть починати діяти не відразу, а лише, приміром за два тижні. Тож у час до початку дії до вакцинованих кролів слід ставитися так само, як і не до вакцинованих. Важливо також ретельно дотримуватися строків щеплення та віку тварин, в який його слід робити, не раніше й не пізніше рекомендованих термінів, бо їх порушення може звести нанівець усі докладені зусилля.

Прихильники закордонних вакцин мають пам’ятати, що не завжди закордонне означає краще за вітчизняне. Зараз в Україні виробляють препарати – вакцини та дезінфікувальні засоби, здатні надійно захистити ваших годованців від недуг.

Цікаво
– Кількість окрасів кроликів сягає 150, а кольорів очей лише п’ять: коричневий, сіро-блакитний, блакитний, рожевий, мармуровий.
– Завдяки будові ока кролик може дивитися назад, не повертаючи голови.
– Кролики мають чутливі вуха, які вони можуть повертати у будь-якому напрямі. Через вуха регулюється також температура тіла тварини.
– У жирі на кролячих вухах виробляється вітамін Д. Тому, помивши вушка, кролі облизують лапи, таким чином отримуючи цінну вітамінну добавку.
– Самиця кролика має двійчасту матку, тому вона здатна виношувати одночасно два поноси від різних самців.
– Спекотного літа репродуктивна функція в самців може припинитися, і відновитися з настанням прохолодної погоди.
– Кролики не потіють, оскільки не мають потових залоз. Піт може виділятися лише через подушечки на лапах.
– Хутро кроля не алергічне, тому людині можна не боятися алергії.

У тему. 23 лютого в Харкові у рамках спеціалізованої виставки «Фермерське господарство – 2013» відбувся науково-практичний семінар, присвячений розвиткові приватного кролівництва в Україні. Зокрема, було поінформовано про новостворену Асоціацію кролівників України, яка надаватиме допомогу кролівникам-початківцям з різних питань: юридичних, ветеринарних, щодо утримання та раціону тощо.

Тетяна Матвієнко, матеріал з газети "Слобідський край" №27 від 02.03.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта