Молоко і молочні продукти подорожчають. Нові ціни

04.08.2014 07:31 Агропром
http://ru.tsn.ua/ http://ru.tsn.ua/
Ціни на українську молочну продукцію зростуть в середньому на 20-30 коп.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики і продовольства України Андрій Дикун. За його словами, українська "молочка" подорожчає через те, що на цей ринок вийшов державний оператор, який почав скуповувати продукцію. Однак ситуація для молочних ферм сьогодні ускладнюється тим, що Росія повністю закрила свої ринки. Щоб якось підтримати вітчизняного виробника і не дати цінам впасти, Україна ввела мито на ввезення молока з Білорусі.

- Росіяни не беруть ні грама молока з України. Тобто 1 млн тонн молока ми маємо в надлишку, - сказав Андрій Дикун. - Нам вдалося виставити захисний бар'єр з Білоруссю. Зараз мито на ввезення молока з Білорусі складає 55,29 % від митної вартості продукції. Крім того, вдалося запустити аграрний фонд, і вже наступного тижня будуть перші закупки — близько 2 тис. тонн сухого молока і 2 тис. тонн масла. Це дозволить стабілізувати ціну. За нашими прогнозами, ціна навіть трохи зросте — копійок на 20-30.

Зараз українські виробники продають молоко по 4-4,5 грн за літр. В Європі його можна реалізувати значно вигідніше — по 6,5 грн за літр. Проте, щоб потрапити на європейські ринки, Верховна Рада має ухвалити три закони — про корми, про ідентифікацію і про безпечність харчових продуктів. До речі, без цих законів не можна буде продавати в Європу і українське м'ясо.

- Про ці закони говорять вже десять років. За три місяці ми їх розробили. Нещодавно був прийнятий закон про безпеку харчових продуктів, про ідентифікацію проголосований у першому читанні, а про корми зареєстрований у Верховній Раді. Фактично закони вже готові, - пояснив Андрій Дикун. - Останнім етапом буде залучення в галузь грошей Європейського банку реконструкції та розвитку. Це дасть змогу брати кредити під 4-5 %. Якщо не буде війни, протягом року це питання буде вирішено.

Ірина Гудзь

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта