На скільки здорожчала посівна, розповіли харківські аграрії

27.03.2017 09:41 Агропром
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Рання весна активізувала підготовку слобожанських аграріїв до виходу в поле. Вони розпочали вибіркове прикриття вологи, підживлення ґрунтів, а деякі вже безпосередньо приступили до посівних робіт.

Аграрії Нововодолажчини працюють на полі вже близько двох тижнів. Прогнозів поки що не дають, бояться наврочити, а от до посівної готуються старанно. На полях механізатори продовжують поверхневий обробіток ґрунту та готуються до посівної.

Поступово підготовлюють і насіння – ячмінь та горох протравили від шкідників і хвороб, а вже через кілька днів будуть виїжджати в поле та сіяти ячмінь, горох і овес.

– Та хоч волога у ґрунті добра, але температури відповідної ще немає, зарано, – розповідає директор ПП «Агрофірма Світанок» Олександр Колісник. – Тому чекаємо гарної погоди, і вже можна почати посів.

Саме від сприятливих погодних умов та вчасності посіву залежить 10–15 % урожаю. Проте, за словами головного наукового працівника Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва УААН Наталії Рябчун, завадити посівній можуть низькі температури та затяжні дощі, але синоптики таких складнощів для аграріїв найближчим часом не прогнозують.

– По прогнозу погоди наростання температури йде доволі плавно, а в перших числах квітня можливі невеликі заморозки, але це не страшно, – розповіла фахівець. – Прогнозують синоптики і дощі у достатній мірі.

А тим часом, поки погода дарує сонячні дні, не відстають у роботі від нововодолажчан і сільгоспвиробники Великобурлуччини. Так, ДПДГ «Пантелеймонівське» вже засіяло яру пшеницю й овес та планує розпочати сіяти ячмінь.

Весняно-польові роботи стартували на Харківщині 

За словами в. о. головного агронома господарства Романа Чухіля, минулого року в господарстві середня урожайність була 40 ц/га, цього року сподіваються на такий же, а, можливо, і кращий результат.

– Це непоганий  результат, адже узимку погодні умови складаються так, що ґрунт не промерзає достатньою мірою, – розповів агроном. – Через це може відбуватися кореневе гниття рослин. Тому необхідно вносити більше фунгіцидів.

Загалом у господарстві планують засіяти близько 2000 га ранніх зернових, 1500 га технічних культур і 800 га кормового клину, бо є тваринницький комплекс.

– У цьому році буряк ми не будемо сіяти, але збільшимо площі кукурудзи, –  розповів директор підприємства Сергій Губанов. – Також збільшуємо посівні площі гороху до 400 га та сої до 600 га.

За словами фермера, цього року посівна обійдеться приблизно на 15 % дорожче, аніж торік.

Наприклад, ціна за паливо виросла близько на 20 %. Значно стрибнули у ціні й мінеральні добрива. За словами зачепилівського аграрія Івана Гляня, який очолює ПСП імені Фрунзе, особливо помітно подорожчання відчули вже цієї весни, адже ціна за тонну міндобрив підскочила на 2–3 тис. грн.

Окрім подорожчання таких витратних матеріалів, як паливо, насіння та добрива, на збільшення витрат на посівну в цьому році впливає і підвищення мінімальної зарплати, яку потрібно платити працівникам господарства.

До речі, на Зачепилівщині аграрії працюють у полі вже близько місяця. Після підготовки ґрунту в районі вже розпочалася посівна. Площі з горохом та ячменем уже засіяли. Тепер планують працювати над кукурудзою та соняшником.

Детальніше про те, як проходить посівна на Харківщині та які врожаї прогнозують, читайте у статті.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта