Насіння на розсаду подорожчало у два-три рази - експерти

Стартує висадка насіння на розсаду. Тому спеціалісти дають поради, яке насіння краще обрати: вітчизняне або імпортне.

– Сьогодні на нашому ринку переважають гібриди першого покоління – F1. Воно якісне, врожайне, однак уже наступного року насіння, зібране з цих плодів, не зберігає властивості сорту, його чудові характеристики розчіпляюся, – каже науковий співробітник Харківського інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України Світлана Удовіченко і як селекціонер з 20-річним стажем радить насіння вітчизняної селекції.

– Українське насіння посухостійке, урожайне, невибагливе до добрив. Такі сорти – пристосовані, адаптовані до нашого ґрунту, кліматичних умов. До того ж, дешевше за імпорт.

Разом із тим, каже один із власників фірми з продажу насіння Віктор Семич, вітчизняного насіння (українського виробництва) на наших ринках дуже мало.

– Усього 10 % вітчизняного асортименту є нормальним, і це здебільшого помідори й огірки. А от капусти та моркви нормальної якості практично нема. Тому на наших ринках – імпортне, бо краще профінансоване, – констатує агроном Віктор Семич.

Він наполягає на тому, що фірма, у якої купуєте насіння, повинна бути перевіреною. У першу чергу потрібно звертати увагу на маркування. Майте на увазі, кожний рік насіння повинна перевіряти Державна насіннєва інспекція. Факт проведення такої перевірки на упакуванні має засвідчувати відповідний документ. Реалізатор зобов’язаний написати на етикетці потрібну інформацію: результати перевірки, схожість, номер партії, дату, до якої слід використати посівний матеріал.

За словами Віктора Семича, насіння українських виробників подорожчало на 100 % , імпортне ж – на 200–300 %. Наприклад, те «заморське» насіння, що минулого року вартувало 6 грн, зараз коштує 13–14 грн.

Тетяна Лісна, матеріал з газети "Слобідський край" №25 від 28.02.2015

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ