(Не)перспективна Бурьонка: як правильно інвестувати у тваринництво

19.06.2017 09:43 Агропром
фото: Марина Проценко, Роман Шупенко фото: Марина Проценко, Роман Шупенко
Непрогнозована цінова політика, застарілі технології, а також відсутність ринків збуту – сьогодні тваринництво називають невигідною галуззю.

 Мовляв, внески аграрія у виробництво вже давно почали перевищувати ті кошти, які він може отримати від реалізації продукції. Проте, на Харківщині є підприємці, які справляються з проблемами заради улюбленої справи і називають тваринництво перспективним.

Більше птахівництва

У всіх господарствах Харківщини, станом на 1 червня 2017 року, нарахували 207,2 тис. голів великої рогатої худоби (з них – 91,2 тис. корів), 195,2 тис. свиней, 93,1 тис. овець і кіз, а ще 8,4 млн голів свійської птиці. Такі дані навели в Головному управлінні статистики в Харківській області, а також під­рахували, що порівняно з відповідним календарним маркером минулого року кількість великої рогатої худоби скоротилося на 5,9 тис. голів, тобто на 2,8 %.

Найбільше за рік позиції втратили підприємства, які зай­маються розведенням свиней. Тут поголів’я скоротилося на 98,2 тис. голів – 33,5 %. Аграрії пов’язують це з появою в області африканської чуми. Нагадаємо, протягом цього року випадки загибелі свиней від небезпечного вірусу АЧС фіксували в сімох районах області. За словами директора Департаменту АПК Харківської ОДА Олександра Нездюра, вірус становить суттєву загрозу тваринництву, адже проти цієї  хвороби немає щеплення, вона не лікується, а також дуже активно мутує. Єдиний спосіб боротьби з вірусом – це знищення поголів’я тварин.

За словами чиновника, активна боротьба проти вірусу та профілактичні роботи проводяться в усіх великих спеціалізованих господарствах. Наприклад, у Чугуївському районі розташований один з найбільших свинокомплексів «Слобожанський», який утримував 120-тисячне поголів’я. Через АЧС підприємство втратило близько 60 тис. тварин. Трапилося це в підрозділі комплексу, що на Київщині.

Тому це господарство вирішило вжити профілактичних заходів і здійснити технологічний розрив, який полягає в тому, що поголів’я знищується повністю. Тому тварин винищили і в підрозділі на Харківщині.

Зменшилася в господарствах області на 0,8 % і кількість корів. Ще на  3,3 тис. голів (3,4 %) –  
овець і кіз. Зворотні показники фахівці простежать у птахівництві. Так, кількість домашньої птиці зросла на 72,2 тис. голів (0,9 %).

Також за січень – травень 2017 року в усіх категоріях господарств області виробили 53,2 тис. тонн м’яса (у живій масі), 208,8 тис. тонн молока та 213,4 млн штук яєць.
Порівняно з відповідним періодом минулого року виробництво молока збільшилося на
0,5 тис. тонн (0,2 %), яєць – на 15,5 млн штук (7,8 %); виробництво м’яса (у живій масі) скоротилося на 5,9 тис. тонн (10,0 %).

Вдале поєднання

Не тільки продовжувати зай­матися молочним тваринниц­твом, а й постійно вдосконалюватися та розвиватися має намір одне з господарств Шевченківського району. Так, у Малому приватному підприємстві «Агротехсервіс» розуміють, що новітні технології, нарощування поголів’я та команда, яка складається з висококваліфікованих спеціалістів, –
основа господарства. Тому, як зазначає керівник підприємства Михайло Тумасян, хоча в кожного аграрія є свій підхід до справи, проте без дружньої команди не обійтися.

– Мені дуже подобається займатися тваринництвом, але для цього я підібрав собі команду професіоналів: зоотехнік з Полтавщини, який сьогодні забезпечений житлом і достойною зарплатою. Це стосується і ветеринарного лікаря. Тобто, аби працювати в одній команді, людям потрібні умови праці, тому ми їх створюємо, – розповів підприємець.

Проте тваринництво – це тільки частина господарства. Також у підприємства близько 3 000 га сільськогосподарських угідь. На полях сіють пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник та цукровий буряк.

Ще близько 300 га в господарстві відвели під кукурудзу на силос, його використовують для тваринництва. З цією ж метою в господарстві вирощують однорічні та багаторічні трави.
Проте, за словами керівника, аби тваринництво не відставало від рослинництва, дуже часто кошти, залучені від продажу зерна, доводиться вкладати саме в розбудову комплексу для худоби, а також використовувати кредитні кошти.

Тому вже в найближчі два роки господар хоче збільшити поголів’я худоби та надої. Тому сьогодні на території господарства кипить будівниц­тво, і вже до кінця літа тут обладнають сучасний доїльний зал.

Зараз загалом у тваринницькому комплексі підприємства вирощують близько 600 голів худоби, з них 290 – корови дій­ного стада, 140 – нетелі, а все інше – молодняк.  


– Середній надій на корову становить 25,5 літра. До 6 тонн молока отримують за добу. Здаємо на молокозавод 5,5 тонн, усе інше – телятам, – розповів головний зоотехнік підприємства Олександр Білаш. – Протягом року ми вже збільшили надій на 6 літрів з корови, з 5600 до 6400 літрів на одну голову за рік, а вже до кінця року ми плануємо підняти цей показник до 8 000.

Корови Made in Ukraine

Хороший надій – це результат не тільки повного унормованого раціону, правильного роздоювання та ветеринарних заходів, а й правильна селекція, кажуть на фермі. Тому тут перевагу віддають молочній худобі – червоно-рябій та чорно-рябій породам.

– Зараз ми звертаємо увагу на закупівлю худоби, тобто якщо ми купляємо нетель, мама якої давала 10 000 літрів за рік, то і зі своєї будемо вимагати стільки ж, – розповів Олександр Білаш. – Тобто з кожної породи ми знаємо, що саме можна отримати максимально – молоко чи потомство.

Сам зоотехнік повністю задоволений результатом, а особ­ливо він вирізняє представниць чорно-рябої породи, яка створена схрещуванням чорно-рябої худоби вітчизняної селекції з голштинською.

– Це та порода, яка виведена в нас і годиться для того, щоб розводити в нас, – додав він. – Вона дуже спокійна і за своїми якостями повинна знайти місце у вітчизняному тваринництві. Усе ж таки – це наше, як кажуть, Made in Ukraine.
За словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, успішність господарства багато в чому залежить від керівника та команди, яку він формує.

– Особливо слова подяки потрібно сказати всім тим, хто займається сьогодні тваринниц­твом, – зазначив Сергій Чернов під час візиту в Шевченківський район цього тижня. –  Подібні здобутки та якість такого ґатунку сільськогосподарської продукції 10–15 років тому були недосяжними. Сьогодні ж поєднання технологій, ресурсів та наполегливої праці дають колосальний результат.

24 години на добу

Аби досягти успіхів у тваринництві, цю справу потрібно насамперед любити, кажуть самі аграрії. Так, директор CТОВ «Мрія» з Куп’янського району Анатолій Головко впевнений, що віддача від тваринництва буде тоді, коли займатися ним 24 години на добу.

– Тому ті, хто хоче отримувати максимум коштів за мінімум часу, і залишають цю діяль-
ність, – додав він. Звичайно, однією із голов­них причин того, що галузь скорочується, на думку аграрія, є цінова політика від реалізації продукції у країні.
– Можливо, аби трошки була вища ціна на молоко, яке сьогодні в нас забирають по 8 грн, тоді й охочих займатися було б більше, – розповів аграрій. – Хоча, судячи по нашому господарству, можу сказати, що об’єми та передові технології дають можливість отримувати прибуток і в цій галузі. Тому якщо тримати 20 корів, які дають щонайбільше 20 літрів молока, – звісно, це не вигідно.

У цьому господарстві вже четвертий рік поспіль використовують сучасний доїльний зал «Карусель», який дає можливість не тільки мати гарні надої та молоко вищого ґатунку, а й економити на заробітній платі працівників. Щоправда, для того, щоб пристосуватися до сучасного обладнання, дояркам тут провели навчання.


– Сьогодні, аби видоїти 1550 корів, та ще й три рази на добу, потрібно лише шість доярок, – розповів Анатолій Головко. За словами аграрія, звичайно, аби обладнання окупилося, потрібен час, – і це не рік і не два.

Проценко Марина, спеціальний кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта