Де знайти гроші на свою діяльність, розповіли аграріям Харківщини

20.10.2015 13:20 Агропром
Фото: infoindustria.com.ua Фото: infoindustria.com.ua
Малий та середній аграрний бізнес отримав нову можливість для своєї безпечної діяльності. Закордонні організації пропонують їм особливий вид фінансової підтримки сільського господарства — аграрну розписку.

Аграрна розписка є інструментом, який дозволяє спростити сільгоспвиробникам доступ до фінансових та матеріально-технічних ресурсів. Це особливо важливо в нинішній економічній ситуації та за відсутності в банківському секторі необхідного для подальшого розвитку вітчизняної аграрної галузі дешевого кредитного ресурсу, відзначають експерти. 

- Сьогодні ми визначили основні аспекти реформування галузі на регіональному рівні, і головною умовою цього реформування є фінансування аграрного сектора, - сказав заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Марк Беккер.- І оскільки сьогодні немає можливості фінансувати галузь в достатній мірі на державному рівні, для кредитування необхідно залучати іноземних інвесторів. Ефективним інструментом фінансування сільського господарства Харківської області можуть стати саме аграрні розписки - найбільш прості і доступні на сьогоднішній день кредити для фермерів.

Проект «Аграрні розписки в Україні» реалізується Групою Світового банку в партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією. Міжнародні інвестори готові давати українським фермерам вигідні кредити під заставу майбутнього врожаю.

- Фермери сьогодні мають достатньо проблеми. Вони можуть бути максимально прибутковими, за умови, коли мають найкраще насіння, добрива, техніку тощо. І маленький, середній фермер по суті сьогодні  сам себе фінансує. І їм тяжко знайти потрібне кредитування через банки. Ми хочемо допомагати фермерам, підтримати або поліпшити їхній доступ до фінансування,- сказала керівник Програм з розвитку фінансування агросектора, представник Групи Світового банку Лія Сорока. - Ми впевнені, що наша співпраця принесе користь сільському господарству Харківському регіону. Перемовини щодо першої аграрної розписки в Харківській області вже ведуться, її буде видано вже найближчим часом.

Лія Сорока розповіла, чим аграрна розписка краща за інші види кредитування, наприклад, векселі. Перша — набагато простіша, швидша в реєстрації та прозоріша.

- Аграрна розписка — це контракт між фермером та кредитором, це, як договір двох людей, - додала Лія Сорока.

До слова, Полтавщина, яка першою почала практикувати аграрні розписки, має перші результати. Загалом там вже видано 10 таких розписок, із яких 9 — товарних і одна фінансова. Середній розмір зобов'язань за одною аграрною розпискою склав приблизно 3 млн грн.

ДовідкаАграрна розписка — зобов’язання, забезпечене заставою майбутнього врожаю сільськогосподарських культур, який вирощується на конкретній земельній ділянці. Розписки можна використовувати як забезпечення зобов’язань для банків, постачальників та інших кредиторів. 

Тетяна Лісна

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта