Оливкову олію із соняшника вироблятимуть на Харківщині

04.03.2014 08:32 Агропром
http://oil-filling-lines.com http://oil-filling-lines.com
Харківські селекціонери працюють над виведенням сортів соняшника з високим вмістом олеїнової кислоти.

Сьогодні в Україні одна з найбільш комерційних культур – це соняшник. Тож логічно, що саме його селекції вчені приділяють особливу увагу. Як розповіла “СК” доктор сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту рослинництва ім В. Я. Юр’єва НААН України Любов Кобизєва якщо проаналізувати гібриди, які висівалися 10 років тому, й сьогоднішні, це будуть зовсім різні сорти.

На сьогодні тільки в реєстрі Інституту ім В. Я. Юр’єва – 31 гібрид. Основна робота селекціонерів у створенні гібридів соняшнику спрямована на те, щоб виводити сорти з високою стабільною урожайністю. Потенціал урожайності гібридів – 4 тонни з га, хоча на практиці поки отримують 2 тонни. У той же час, вміст олії в насінні – 50–52 %.

Один із перспективних напрямів роботи харківських селекціонерів – це виведення сорту з високим вмістом деяких жирних кислот. Це олеїновий тип гібриду, в якому вміст олеїнової кислоти сягатиме 88 %. Також учені працюють над виведенням пальмітинового гібриду (вміст пальмітинової кислоти, що міститься у вершковому маслі, – 25 %). Це вже абсолютно нові гібриди у порівнянні з тими, які вже було виведено.

– Олія з олеїнового гібриду, умовно кажучи, уже не соняшникова, а майже оливкова, – каже фахівець.
Проте завдання селекціонерів полягає не тільки в тому, щоб українська соняшникова олія стала схожою на оливкову. У зв’язку зі змінами клімату виникає багато нових чинників, які впливають на продуктивність, розвиток соняшнику. Так, на цій культурі негативно відбивається надмірно дощова осінь. Навіть у стійких видів починають розвиватися різні види гнилі.

За словами фахівця, минулий рік був несприятливий для цієї культури, але він показав, що наші гібриди конкурентоспроможні. Вони не поступаються іноземним, а в окремих регіонах показують кращі результати, аніж іноземні, – каже Любов Кобизєва, – Вони скоростиглі, мають високу маслянистість, стійкі до несприятливих умов – засухи, захворювань.

Інна Пирлик, матеріал з газети “Слобідський край” № 26 від 1.03.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта