Як отримати ще один врожай. Засіваємо городину вже зараз

19.08.2014 11:27 Агропром
mirnov.ru mirnov.ru

Вважається, що серпень – пора збирання врожаю. Але, з огляду на суттєві зміни клімату, у нашій зоні можна отримувати не один, а два врожаї.

На серпень у такому разі припадає не лише збирання, а й друга «посівна»

Культур, які можна використати як «двоврожайні», чимало. Але просто посіяти їх «купою» не вийде, адже кожна має свої особливості. Отже, розберемо їх по черзі.
Почнемо з рослин, які вирощують на зелень. Це скоростиглі: крес-салат, салат-ромен, кріп, петрушка, цибуля на зелень, шпинат. Цікаво, що літній висів цих рослин дає кращий за якістю врожай, тому що восени ніжні паростки менше пошкоджуються сонцем. Та й день стає коротшим, отже, рослини «гонять» зелену масу, а не готуються до цвітіння, випускаючи «стрілки».

Читайте також: АГРАРІЇ ХАРКІВЩИНИ ПО ЗБОРУ ЗЕРНОВИХ ОБІЦЯЮТЬ ПОБИТИ МИНУЛОРІЧНИЙ РЕКОРД
                       ВОСЬМЕ ДИВО СВІТУ: «КОНСТРУЮЄМО» ДЕРЕВА
                      ХАРКІВ'ЯНИ НЕ ЛЮБЛЯТЬ ЯЛОВИЧИНУ. ХТО ТА СКІЛЬКИ М'ЯСА ДЛЯ НАС ВИРОБЛЯЄ

Важливе застереження: усі зеленні рослини дуже страждають від посухи (не рідкість для спекотних серпневих днів). Тож, потрібно заздалегідь подбати про те, щоб молоденькі паростки мали вдосталь вологи. Також звертайте увагу на сорт. Для літнього висівання краще брати скоростиглі сорти. Як правило, виробники вказують на упаковці повну відомість про сорт, у тому числі й про термін його визрівання. До речі, існують і так звані суперскоростиглі сорти (у народі їх звуть «тридцятиденки», «сорокаденки» тощо). Вони стануть у пригоді тоді, коли ви, з тієї чи іншої причини, «прогавили» оптимальні строки сівби. Також такі ранньостиглі сорти можна висівати з періодичністю в 10 днів. Таким чином ви підстрахуєте себе й подовжите перебування на столі зелені найвищої якості.
Як сіяти? Власне, технології літнього висівання культур на зелень практично нічим не відрізняються від весіннього. Скажімо, один з найкращих дієтичних овочів – шпинат – сіють рядками на відстані 20 сантиметрів. Ґрунт попередньо добре рихлять. Уже зазначали, але повторимо: велику увагу слід приділити поливу. Улітку ґрунт більш сухий, ніж весною, до того ж, швидше втрачає вологу. Отже, полив, полив і ще раз полив. Без фанатизму, звичайно, – але регулярно й від душі.

Також, у середині серпня можна висіяти огірки. Ранні сорти, за умови достатнього поливу, дають інколи дуже непоганий урожай. І, як кажуть бувалі, до того ж не гірчать.
А от і новинка останнього часу. Поява скоростиглих сортів кукурудзи привела до того, що цю культуру стали вирощувати й на другий урожай. Серед її чеснот – те, що кукурудза добре проростає й вегетує в умовах спекотної погоди. Тож варто спробувати.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" № 98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта