Підтримка аграріїв: як отримати дотацію (Інфографіка)

19.05.2017 09:05 Агропром
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
Аби частково компенсувати втрати виробників сільгосп­продукції у зв’язку зі скасуванням спецрежиму ПДВ та підтримати їх, законодавцями з 1 січня 2017 року запроваджено для сільгосптоваровиробників бюд­жетну дотацію.

Ця державна підтримка полягає в тому, що сільгоспвиробникам, яких буде внесено до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, частину ПДВ, сплаченого ними до бюджету, повертатимуть на поточний рахунок. Отже, отримувачами бюджетної дотації можуть бути тільки сільгосппідприємства – платники ПДВ.

Відповідно до прийнятого порядку, аграрії повинні подати заяву про включення їх до вищезгаданого реєстру. На його підставі, а також наданих документів про сплату ПДВ, Фіскальна служба сформує список одержувачів бюджетних дотацій і передасть його в Казначейство, яке і здійснюватиме виплати.

– Ми ведемо електронний реєстр отримувачів бюджетних дотацій, – розповів заступник начальника відділу адміністрування ПДВ Територіального органу ДФС у Харківській області Олександр Тризна. – Тому підприємство, яке хоче отримати бюджетну дотацію, має подати до нашого органу заяву.

Відділ реєстрації розглядає та перевіряє її. Наприклад, обов’язковою умовою для внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації є те, що питома вага вартості сільськогосподарських товарів має становити не менше 75 % вартості всіх товарів, поставлених ним протягом попереднього року.

Але ця умова дійсна тільки для тих господарств, які пра­цюють уже багато років. Для новоутвореного сільськогосподарського товаровиробника питома вага сільгосптоварів розрахо­вується за результатами кожного місяця.

– Якщо питома вага вартості сільськогосподарських товарів сягає 75 % і вище, то підприємст­во вносять до реєстру у триденний строк, – пояснив Олександр Тризна. – А ті, які не пройшли на отримання дотацій, можуть ще раз спробувати наступного місяця подати заявку.

Приміром, якщо були помилки в оформленні документів, їх можна виправити та надіслати заявку повторно.

Далі Міністерство фінансів вираховує суму, яка повертається аграрію. Вона залежить від того, яку частку в підприємстві займає, наприклад, тваринницт­во, яке підпадає під державну дотацію, і скільки сільгоспвиробник сплатив ПДВ з цього напряму. Бюджетна дотація розподілятиметься пропорційно до вартості сільськогосподарської продукції, реалізованої конкретним сільгосптоваровиробником, а кошти виплачуватимуться щомісяця в автоматичному режимі.

Але на дотацію можуть претендувати не всі аграрії. Кошти надаватимуться сільгоспвиробникам, які займаються, насамперед, тваринництвом, вирощуванням винограду, фруктів, ягід, горіхів, овочів, тютюну та цукрових буряків.



Детально про аграрну підтримку у цьому році та думки харківських аграріїв читайте у статті.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта