План по озимих перевиконали, але чи буде врожай?

13.11.2014 10:00 Агропром
zn.ua zn.ua
Цього сезону аграрії області посіяли озимини навіть більше, ніж було заплановано.

Сіяли своєчасно – протягом усього вересня. Не підкачали цього року й погодні умови. Тепер фермери чекають сніжної зими без надмірних морозів.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації, станом на 6 листопада озимі культури посіяно на площі 536,1 тис. га, або 116 % до плану (у тому числі на зерно – 531,2 тис. га, із застосуванням добрив – 365,3 тис. га). Сходи отримали на площі 522,2 тис. га. Як розповів «СК» заступник директора з наукової роботи з науково-інноваційного забезпечення Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва Сергій Попов, тривоги за врожай зараз немає, адже погода для аграріїв була вкрай сприятливою. На сьогодні в доброму стані 46 % сходів озимих, у задовільному – 48 %, слабких та зріджених – 6 % обстежених площ.

– Осінь була сухою. Фермери змогли вчасно зібрати ярові й посіяти озимину. Це й дало перевиконання плану на 16 %, – сказав Сергій Попов. – Потім пройшли дощі, і навіть по найбільш пізніх посівах ми отримали сходи. Далі рослини мають пройти загартування. На першій фазі (близько 20 днів) найкраще, коли вночі температура не знижується нижче нуля, а вдень сягає 10–12 градусів тепла й надворі сонячно. Тобто у нас все пройшло ідеально. Рослини накопичили цукор і вуглеводи, які потім знадобляться пізньою осінню і ранньою весною.

Зараз ситуація також складається сприятливо. Озимі перейшли у другу фазу загартування, яка зазвичай триває 10–12 днів. Найкраще для цього періоду підійдуть перші заморозки – від 0 до –7 градусів. Тепер найбільша загроза для посівів буде взимку. Якщо не випаде сніг і на полях утвориться крижана кірка, то рослини можуть загинути. Така ситуація була у 2003 і 2010 роках. Зазвичай несприятлива зима припадає на кожні п’ять-шість років.
Фермери поки що утримуються від прогнозів.

– Яким буде врожай озимих, зараз один Бог тільки знає. Починати щось планувати треба десь у червні, коли озимі хоч колос викинуть. На вражай впливає багато чинників – якість насіння та добрива, підготовка ґрунту, строки посівів, погодні умови, – каже генеральний директор ПСП ім. Фрунзе, що в Зачепилівському районі, депутат Харківської обласної ради Іван Глянь.

За словами Сергія Попова, сьогодні фермери все частіше відмовляються від ярових на користь озимих. Адже озимі традиційно дають більший врожай.

– Раніше попит на ярові був більшим. Наприклад, на ячмінь. Він був потрібен для тваринницьких сільгосппідприємств. Зараз ці ферми купують інші корми, – пояснив Сергій Попов.

Однак сіють під зиму не всі культури. Наприклад, шансів, що сходи ячменю не вимерзнуть в умовах нашої зими, дуже мало. Ця культура витримує температури максимум до –14 градусів. А от пшениця добре переносить зиму, витримуючи морози до –17...19 градусів.

Станіслав Сорока, Роман Андрійченко, матеріал з газети "Слобідський край" №135 від 11.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта