По другому колу. Як отримати ще один врожай

29.08.2014 09:37 Агропром
http://gazetashans.ru/ http://gazetashans.ru/
Вважається, що серпень – пора збирання врожаю. Але, з огляду на суттєві зміни клімату, у нашій зоні можна отримувати не один, а два врожаї.

На серпень, у такому разі, припадає не лише збирання, а й друга «посівна»

Зелень до осені та кукурудзонька

Культур, які можна використати як «двоврожайні», чимало. Але просто посіяти їх «купою» не вийде, адже кожна має свої особливості. Отже, розберемо їх по черзі.
Почнемо з рослин, які вирощують на зелень. Це скоростиглі: крес-салат, салат-ромен, кріп, петрушка, цибуля на зелень, шпинат. Цікаво, що літній висів цих рослин дає кращий за якістю врожай, тому що восени ніжні паростки менше пошкоджуються сонцем. Та й день стає коротшим, отже, рослини «гонять» зелену масу, а не готуються до цвітіння, випускаючи «стрілки».

Важливе застереження: усі зеленні рослини дуже страждають від посухи (не рідкість для спекотних серпневих днів). Тож, потрібно заздалегідь подбати про те, щоб молоденькі паростки мали вдосталь вологи. Також звертайте увагу на сорт. Для літнього висівання краще брати скоростиглі сорти. Як правило, виробники вказують на упаковці повну відомість про сорт, у тому числі й про термін його визрівання. До речі, існують і так звані суперскоростиглі сорти (у народі їх звуть «тридцятиденки», «сорокаденки» тощо). Вони стануть у пригоді тоді, коли ви, з тієї чи іншої причини, «прогавили» оптимальні строки сівби. Також такі ранньостиглі сорти можна висівати з періодичністю в 10 днів. Таким чином ви підстрахуєте себе й подовжите перебування на столі зелені найвищої якості.

Як сіяти? Власне, технології літнього висівання культур на зелень практично нічим не відрізняються від весіннього. Скажімо, один з найкращих дієтичних овочів – шпинат – сіють рядками на відстані 20 сантиметрів. Ґрунт попередньо добре рихлять. Уже зазначали, але повторимо: велику увагу слід приділити поливу. Улітку ґрунт більш сухий, ніж весною, до того ж, швидше втрачає вологу. Отже, полив, полив і ще раз полив. Без фанатизму, звичайно, – але регулярно й від душі.
Також, у середині серпня можна висіяти огірки. Ранні сорти, за умови достатнього поливу, дають інколи дуже непоганий урожай. І, як кажуть бувалі, до того ж не гірчать.

А от і новинка останнього часу. Поява скоростиглих сортів кукурудзи привела до того, що цю культуру стали вирощувати й на другий урожай. Серед її чеснот – те, що кукурудза добре проростає й вегетує в умовах спекотної погоди. Тож, варто спробувати.

Коренеплоди «літнього розливу»

У середині літа можна також посіяти овочі, які вирощують заради коренеплодів. Це морква, редис, редька, ріпа, буряк, «чорний корінь», петрушка коренева. Деякі овочівники стверджують, що літні коренеплоди, начебто, навіть краще зберігаються взимку. Науковці подібні твердження не спростовують, але й не підтверджують.

Насамперед тому, що зберігання овочів – узагалі непроста справа. На те, як коренеплоди «перезимують», впливає безліч чинників – від температури, мікроклімату та санітарного стану в овочесховищі до сорту. Також важливо те, на якій стадії достигання зібрано врожай. Але в цілому, якщо літні коренеплоди зібрані визрілими і зберігаються в сухому, прохолодному, попередньо знезараженому приміщенні, лежати вони повинні, у крайньому разі, не надто гірше від весінніх. Тут усе залежить від того, наскільки рано почнуться морози й чи встигнуть овочі сформувати повноцінний коренеплід. Досвід останніх років показав: дата початку перших морозів на Слобожанщині відсунулася на два – три тижні. Отже, можна поекспериментувати.

Молоденька картопелька в жовтні

А чому б і ні? Правда, такі «фортелі» під силу овочівникам, які вже мають хоча б якийсь-то досвід. Але хоча б спробувати все ж можна.

Для літнього вирощування картоплі годяться лише ранньостиглі сорти. Висаджують картоплю, як звичайно, але дуже важливо дотримуватися сівозміни. У жодному разі не можна саджати бульби на другий врожай на старому картоплищі. Річ у тому, що запаси колорадського жука на картопляному полі такі, що їх вистачить на кілька років поспіль. Тож, якщо на ньому висадити картоплю після картоплі ж, то вона одразу піде на вечерю зажерливому шкіднику. А не вам.

Також не варто висаджувати картоплю після томатів та інших пасльонових. Спільні збудники фітозахворювань – не кращий подарунок для рослини. А от після капусти, зелені, гороху, коренеплодів картопелька почуватиметься досить непогано. А якщо в лунку ткнути ще й цибулинку – то й узагалі чудово.

Копати молоді бульби можна буде десь ближче до середини – кінця жовтня. І , звичайно,така картопля не лежатиме. Що зібрали – те й поїли. Але й попоїсти молоденької картоплі глибокої осені – теж чималеньке задоволення. Варте всіх клопотів.

Підзимовий посів

Ну і, звичайно, влітку можна закласти частину врожаю наступного року. На відміну від висівання на другий урожай, підзимовий вимагає від культури значної холодостійкості. А подекуди – й морозостійкості. Отже, види та сорти потрібно вибирати ще більш прискіпливо, ніж у першому випадку.

Тож, що й навіщо можна сіяти під зиму? Підзимовий посів дозволить отримати врожай на два, а то й три тижні раніше. Це важливо, адже не секрет, що найбільш дорогі саме ранні овочі. І навіть якщо ви не плануєте майбутній урожай продавати, власні зібрані з городу овочі дадуть змогу значно зекономити родинні кошти. У нинішніх умовах це теж діло.

Тепер розберемося з тим, що саме ліпше сіяти. Як уже було сказано, холодостійкі культури: морква, петрушка, цибуля на зелень, цибуля-шніт, цибуля-батун, редис, редька. Це ті овочі, які, як правило, дають урожай навіть у не дуже досвідчених овочівників.

Обережно, шкідники

У тих городників, які планують літні посіви, обов’язково виникне проблема зі шкідниками. Адже влітку їх на наших городах – море. І всі вони хочуть їсти. Наприклад, блощиця може знищити сходи редиса за добу. Вщент. Отже, засоби боротьби зі шкідниками та хворобами при літніх посівах – на першому плані.
Другий момент – терміни посіву. Вгадати, коли прийдуть цьогоріч холоди та морози – поза людськими силами. Тому найкращий варіант – сіяти «хвилями» (партію зараз, партію через тиждень тощо). Що стосується посіву під зиму, то важливо не висіяти овочі надто рано. Адже в такому разі вони переростуть, увійдуть у зиму непідготовленими, а, отже, ймовірніше, загинуть. Календарі висіву під зиму є у відкритих джерелах. Варто лише робити коригування на особливості саме свого регіону. Пам’ятаємо: північ Харківщини – це ще Лісостеп, а от південь – це вже повноцінний Степ. І різниця у строках сівби між ними може коливатися в діапазоні тижня.

У цілому ж, експериментування з різними варіантами вирощування овочів – це досить захоплива справа, яка, до того ж, принесе очевидну користь вашій родині. Навіть, якщо частина врожаю загине, все одно є сенс експериментувати.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №98 від 16.08.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта