Поголів'я корів на Харківщині збільшено на сімсот голів

03.08.2012 09:48 Агропром
За підсумками першого півріччя поточного року виробництво молока по всім категоріям господарств збільшилося на 10 % в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомила перший заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олена Кулик. А ось у сільгосппідприємствах ця цифра складає 22 % і це є кращим показником на Україні. До того ж, в господарствах на 700 голів збільшилася високопродуктивна дійна череда.

Фактором, який гальмує більш стрімкіший розвиток молочного скотарства є зниження закупівельних цін на молоко в його виробників. Але падіння цін в нашій області не було таким стрімким, як в інших регіонах держави. Це в першу чергу пов’язано з тим, що влада та керівництво молокозаводів знайшли порозуміння і ціни стабілізувалися. Ще одним проблемним питанням є те, що деякі власники сільгосппідприємств, мешкаючи вдалині від області, висловлюють наміри позбутися худоби і займатися лише рослинницькою галуззю.

З цим миритися не будемо ні за яких обставин, - зазначила Олена Кулик. - Якщо хтось і захоче позбутися худоби, обов’язково знайдемо можливість її викупити і розподілити по іншим господарствам, адже в нас ще існує дефіцит дійної череди.

До речі, в області продуктивно працюють 19 племінних господарств. У минулому році в середньому в цих сільгосппідприємствах надої склали 6000 кілограмів молока від корови на рік. До того ж, перед цими господарствами поставлене щорічне завдання реалізовувати 10 % племінної худоби іншим господарствам області або на 10 % збільшувати власне поголів’я.

А ще завозимо племінних нетелів з інших куточків України, куди виїжджають наші спеціалісти. А взагалі в молочному скотарстві в області налічується близько 130 господарств, де утримується від 30 до 2300 корів дійної череди. І звісно, - велика кількість маленьких сільгосппідприємств та особистих селянських господарств, де займаються виробництвом молока, розуміючи, що це завжди жива гривня. А якщо додати й те, що держава нині всіляко фінансово підтримує розвиток молочного скотарства, то стане зрозумілим, що виробництво молока вкрай вигідна справа.

З цим погоджується і генеральний директор ПАОП «Промінь», що на Красноградщині, Герой України Іван Гулий. Він розповідає, що в цьому господарстві споконвіку займалися тваринництвом і зокрема, рентабельним молочним скотарством. Тут постійно намагаються йти в ногу з часом і в сільгосппідприємстві серед перших був збудований доїльний зал за европейськими стандартами. Тут поступово нарощується поголів’я дійної череди та збільшуються надої. Але головне, зазначив Іван Гулий, що люди  мають постійну роботу та створюються нові робочі місця. А відтак, їм не потрібно вирушати із сіл в пошуках кращої долі.

    Такої ж думки притримується і генеральний директор ПСП «Родіна», що в Дворічанському районі, Олег Шишкунов. У цьому сільгосппідприємстві спеціалісти отримують також високі заробітні плати та існує повний соцпакет. Запровадження новітніх технологій в цьому господарстві дало змогу виробляти молоко екстра-класу за стандартами Євросоюзу. Сподіватимемося, що незабаром молока такого класу на Харківщині обов’язково побільшає.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №92 від 02.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта