Половина харківських цукрозаводів не працюватиме

14.08.2013 07:53 Агропром
http://kievskaya.all.biz/ http://kievskaya.all.biz/
У 2013 році на Харківщині працюватимуть лише три цукрозаводи, в той час як в минулому році працювало шість.

За словами генерального директора господарської асоціації “Харківцукор” Юрія Ільченка, загалом по Україні планується робота 43 цукрозаводів, що на 24 заводи менше аніж у минулому році. 

- Говорити про те, що наша держава в наступному році залишиться без цукру, не варто, - розповідає Юрій Ільченко. - Справа в тому, що в нас будуть перехідні залишки на рівні 1 млн тонн, а для споживання на внутрішньому ринку на рік потрібно десь 1 млн 800 тис. тонн. Але й радуватися особливо нічому. Приміром, у минулому році цукрові буряки займали в області 27 тис. га, а в цьому лише 12 тис. га.

Чимало сільгосппідприємств у поточному році відмовилися від вирощування цукрових буряків, а це значить що вони понесли прямі збитки. Дорога техніка та сільгоспзнаряддя простоює, механізатори втрачають кваліфікацію і намічені поля під вирощування цукрових буряків засіяні іншими культурами.

Також ціна на цукор не влаштовує виробника. Станом на серпень оптова ціна за кілограм цукру становить 5,45 грн, а собівартість цукру розпочинається з 6 гривень.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта