Понад сто видів тварин та птахів у безкоштовному зоопарку утримують місцеві жителі та небайдужі фермери

04.08.2014 14:58 Агропром
фото надані співробітниками зоопарку фото надані співробітниками зоопарку
Уже рік як зоопарку при Балаклійській станції юних натуралістів заморозили фінансування. Гроші на його утримання виділяють з районного бюджету, але через складну ситуацію в країні казначейство затримує платежі.

Станція «Юний натураліст» існує вже 32 роки, зоопарк при ній – 20 років. Перші 10 років співробітники працювали у маленькому однокімнатному приміщенні, а тому практичні заняття з дітьми майже не проводилися. Потім за сприяння Балаклійської райдержадміністрації станції виділили окремий будинок, згодом – кілька земельних ділянок, де потім співробітники створили цілий зоосад.

Зараз у зоопарку мешкають сім видів фазанів, два види лебедів, павичі, страуси ему, екзотичні качки (мандаринки, каролінки, огарі, галагази), журавлі, шуліка, канарки, папуги, багато видів риб, єноти – усього більше 100 видів тварин. Більшість із них на Балаклійщину приїхала із заповідника "Асканія-Нова", з яким свого часу станція юних натуралістів співпрацювала на предмет акліматизації та розведення екзотичних птахів. Як розповіла директор станції Людмила Пурдя, зокрема, з Херсонщини вони привезли багато років тому і пару страусів ему.

Читайте також: ЗООПАРК ПІД ХАРКОВОМ УЖЕ РІК НЕ ФІНАНСУЮТЬ. ТВАРИН РЯТУЮТЬ ЛЮДИ

– У нас, звісно, не такі умови для розведення страусів, як в "Асканії-Нова" – у нас більш холодний клімат. Але одного разу і наша пара вивела пташеня. На жаль, воно не вижило. Тато-страус доглядав дитинча і випадково, захищаючи від мами, зачепив пташеня ногою, – розповіла Людмила Пурдя. – Зараз наші страуси вже не можуть завести потомство, бо старі для розмноження.

Намагалися розводити співробітники станції і ссавців. Так, раніше у них жила лисиця, однак згодом через проблеми із харчуванням її довелося віддати в інший зоопарк. Пробували розводити і європейських ланей. Три самці і дві самиці також приїхали із "Асканії-Нова".

– У нас невелика територія, і ланям було тісно. Тому тварин довелося віддати, – пояснила директор.

На станції юних натуралістів зараз працює багато гуртків для дітей різного віку, починаючи з першого класу.

– Для наймолодших працюють класи «юних друзів природи», «любителів домашніх тварин». Учні п’ятих і шостих класів відвідують уже спеціалізовані гуртки орнітології, квіткарства, фермерства. Їм викладають навіть основи ветеринарної медицини. А вже з восьмого класу ми долучаємо дітей до науково-дослідницької роботи, – розповіла Людмила Пурдя.
Юних натуралістів вчать доглядати за свійською птицею та екзотичними птахами, діти вирощують овочі і квіти на присадибній ділянці. На заняття до Балаклійської станції приїздять діти з усього району, в тому числі з 10 сільських шкіл. Для таких учнів уроки проходять по суботах.

Допоможуть аграрії

Тиждень тому співробітники Станції звернулися по допомогу до депутата Харківської обласної ради Івана Столбового, який обіцяв взяти ситуацію під особистий контроль. Цього тижня нам стало відомо, що проблему вже вирішено, а корм для тварин буде не пізніше понеділка.

– Сільськогосподарські підприємства Балаклійського району за ініціативи райдержадміністрації нададуть допомогу. Крім того, мешканці району і всі небайдужі обов’язково відгукнуться і принесуть по відру моркви, буряку. Нічого страшного тут немає, – розповів «СК» Іван Столбовий. – Вплинути на казначейство ми не можемо, адже на сьогодні захищені статті – це лише зарплата і енергоносії.

Депутат запевнив: урожай в аграріїв Балаклійщини цього року буде хорошим, а тому забезпечити кормом тварин невеличкого зоопарку для району не є проблемою.
– Районні сільгосппідприємства минулого року надали допомогу, не відмовлять вони і цього разу. Продуктів дадуть із запасом на весь рік, – додав Іван Столбовий.
Тим часом директор Балаклійської станції юних натуралістів повідомила, що перша допомога зоопарку вже надійшла, а фермери продовжують телефонувати. Надійшла частина проплати і з казначейства – 9 тис. грн. Не залишило в біді зоопарк і місцеве населення. Люди допомагають хто чим може. За словами Людмили Пурді, зоопарку потрібні овочі, зернові культури, комбікорми і корми для риб. Допомогти також можна сіном, ветеринарними препаратами або грошима.

Адреса зоопарку: м. Балаклія, вул. Шевченка, 27. Тел.: (05749) 5-33-61.


Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта