Посіви на Харківщині може знищити кукурудзяний жук

19.06.2015 13:50 Агропром
Фото: zerno-ua.com/ Фото: zerno-ua.com/
Науковці розповіли «СК», що сьогодні Україна під загрозою появи нового, не менш руйнівного, шкідника, аніж колорад, жука з Північної Америки.

Цей жук вважається одним із небезпечніших шкідників кукурудзи у світі.

Про це розповів кандидат біологічних наук, докторант кафедри зоології та ентомології ім. проф. Б. М. Литвинова Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва Михайло Філатов.

- Із збільшенням площ посівів кукурудзи в окремих регіонах України з’явився західний кукурудзяний жук. Він у змозі принести небувалі проблеми аграріям. Поки він зустрічається не скрізь, і де він є, зараз на цих об'єктах — карантин. До того ж ведеться моніторинг відповідними службами, які намагаються стримати поширення по Україні. Чисельність його контролюється, - розповів Михайло Філатов.

Нищівна сила цього шкідника -  у пошкодженні по суті усієї рослини кукурудзи. «Працюють» і личинка, і сам дорослий жук. Так, личинки живляться корінням кукурудзи. Дорослі комахи живляться пилком, маточковими стовпчиками, незрілими зернами, листям кукурудзи. Найбільша шкодочинність західного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна.

У Харківській області його поки що немає, запевнили науковці. Однак сусідні області вже відзначали його появу на своїх територіях.

Більше про те, як боротися із шкідниками, читайте у суботньому номері "СК". 

Тетяна Василець

Джерело: SLK
Автор: Тетяна Василець