Посівна на Харківщині стартувала на півмісяця раніше

03.04.2019 13:29 Агропром
Фото: Нова Доба Фото: Нова Доба
На Харківщині масово стартувала посівна. Загалом сіяти ранні зернові південні райони області розпочали ще в середині березня, але масово до роботи аграрії приступили 25 березня.

На сьогодні весняно-польові роботи киплять у всіх районах регіону. Всього цьогоріч на Харківщині планують засіяти 1,8 мільйона гектарів.
– Цього року погодні умови сприяли тому, що посівна в країні розпочалася на місяць раніше, в області – на півмісяця. Для порівняння, у минулому році сіяти господарства області розпочали 10 квітня, – розповів директор Департаменту агропромислового розвитку ХОДА Олександр Нездюр.

За інформацією Департаменту АПР, станом на 3 квітня аграрії вже посіяли майже 95 тисяч гектарів ранніх ярих зернових та зернобобових культур (52 % від загальної площі). Серед них вже посіяно 70 тисяч га ярового ячменю (51 % до прогнозу), більше 20 тисяч га гороху (59 % до прогнозу), майже тисячу гектарів вівса (21 % до прогнозу) та 3,7 тисячі га ярої пшениці (53 % до прогнозу).
– Структура посівних площ в області планується на рівні минулого року без суттєвих змін, – додав Олександр Нездюр.

Позитивно погода вплинула й на озимі, площа під якими в області сягає майже 550 тисяч гектар. Серед них – майже 535 тисяч га озимої пшениці і третикале, 2,3 тисячі га жита, 11,2 тисячі га ячменю та 14,6 тисячі га рапсу.
– Цього року зима була м’якою та сніжною, що дало запасти ґрунту достатньо вологи. Гарні погодні умови склалися й у період потепління, яке було поступовим та не супроводжувалося морозами. Тому снігової кірки, яка загрожувала врожаю не утворилося, а навпаки, поступове потепління сприяло тому, що саме ґрунт поглинув достатню кількість вологи, – розповів директор Департаменту АПР.

Як результат – сьогодні на полях Харківщини у доброму та задовільному стані знаходиться майже 92 % озимих культур, що є значно кращим результатом, аніж минулріч. Також цього року обійшлося без загибелі озимих на полях.

Окрім видів на хороший урожай, у Департаменті АПР говорять, що цього року на подорожчання посівної традиційно впливатимуть інфляція, підвищення вартості добрив, засобів захисту та паливно-мастильних матеріалів. Окрім цього, в агросекторі зростає й заробітна плата, що теж впливає на подорожчання весняно-польових робіт. Вагомого стрибка цін у профільному департаменті не прогнозують та говорять, що більшість сільгоспвиробництв до подорожчання підготувалися з осені.

– Якщо говорити про підвищення ціни на добрива та засоби захисту, то більшість підприємств вже забезпечили себе на період весняно-польових робіт. Окрім цього, 92% сільгосппідприємств області використовують власні кошти та не працюють із банківськими кредитами, – додав Олександр Нездюр.

Читайте також: У лісах Харківщини розпочався «сезон тиші»

Автор: Марічка Зорянська