Потужний завод за євротехнологіями починають будувати під Харковом

18.03.2014 11:35 Агропром
http://agronews.ua/ http://agronews.ua/
В Коломацькому районі Харківської області збудують насіннєвий завод за 34 млн грн.

Директор Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва НААН Сергій Попов зазначає, що в Україні ще з часів СРСР була створена потужна мережа насінницьких господарств, і сьогодні насінницька галузь відроджується:

- Необхідно, щоб був не тільки хороший сорт, а щоб і насіння відповідали всім вимогам. Адже закордонні компанії пропонують не тільки сорт або гібрид, а й саму технологію посіву. І наші насіннєводи поступово йдуть до цього. Нам потрібні сучасні фотосепаратори, очисні лінії для того, щоб готувати насіння під конкретне замовлення аграрія.

Зокрема господарство «Колос», яке входить до складу групи "Агротрейд" (є членом асоціації «Українське Насіннєве товариство»), зараз завершує підготовчі роботи, які передують будівництву.

- Уже придбано технологічне обладнання на суму 1,2 млн євро. Інвестиції в будівництво складуть 22,619 млн грн. Загальна потужність заводу становитиме 10 тис. тонн насіння за сезон.

У Департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації відзначають, що незабаром Харківщина може стати міжрегіональним лідером з виробництва насіння і, навіть постачати його до країн ЄС.

- На базі сільгосппідприємства «Колос» будуватимуть насіннєвий завод з комплектуючим обладнанням датської фірми «Cimbria». Будівництво планується провести в два етапи - до кінця 2014 року здати в експлуатацію лінії з очищення та сушіння насіння зернових культур, а до кінця 2015 року - встановити обладнання для сушіння та калібрування насіння кукурудзи. Це дасть можливість забезпечувати високоякісним насінням сільгосптоваровиробників не тільки нашого регіону, а й інших регіонів України, - розповіла завідувач сектором насінництва та кормовиробництва управління агротехнічного забезпечення Департаменту Олена Шевченко.

Будівництво насіннєвого заводу на Харківщині здійснюється в рамках програми кредитування Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) – а це прямі інвестиції в економіку регіону.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта