Пожежі почалися на Харківщині через спеку. Рятувальники б'ють на сполох

28.07.2015 06:40 Агропром
Фото: wesservic.ru Фото: wesservic.ru
У липні вогонь знищив частину врожаю на двох полях в Ізюмському та Балаклійському районах.

Оскільки аграрії дотрималися всіх протипожежних засобів, розповсюдження пожежі вдалося уникнути, а фермери обійшлися малими втратами. Так, 26 липня 1,5 га пшениці вигоріло на полі загальною площею у 105 га ПП «Золота Нива» у селі Чистоводівка Ізюмського району. Аналогічний випадок трапився 8 липня у ТОВ АПК «Донець» у селі Яковенкове Балаклійського району. На момент прибуття рятувальників пшениця горіла в трьох місцях на загальній площі 800 кв. м. Усього ж поле сягає 141 га.

Наразі за фактами пожеж правоохоронці проводять перевірку. Як розповів помічник начальника ГУ ДСНС у Харківській області Ігор Лупандін, імовірною причиною загоряння стали підпали. Якщо це буде доведено, то зловмисникам загрожує кримінальна відповідальність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим аномальна спека обернеться для врожаю на Харківщині

Відповідати перед законом доведеться і фермерам, які не дотримуються правил протипожежної безпеки. Тим паче, якщо з їх вини постраждає поле сусіда. За словами Ігоря Лупандіна, під час збиральної кампанії на полях мають постійно чергувати добровільны пожежні бригади, а також у повній готовності повинна бути спеціальна техніка.

- Протипожежні бригади - це по суті волонтери. Вони формуються з числа співробітників сільськогосподарських підприємств. У бригади входять люди, які пройшли спеціальненавчання і знають, як діяти у разі пожежі, - пояснив Ігор Лупандін.

Крім того, є ще ціла низка протипожежних заходів. Один з таких - опашка. Її необхідно проводити уздовж всіх доріг, а її ширина не може бути меншою за 3 м.

- Уявіть, що по дорозі йде чоловік і палить. Потім він кидає недопалок на поле, і починається загоряння. А при такій погоді вогонь дуже швидко розповсюдиться, - розповів Ігор Лупандін. - Саме тому врожай треба зібрати в першу чергу вздовж доріг і перекопати там землю. Якщо туди потрапить недопалок, то ніяких наслідків це не викликає.

Опашку необхідно проводити також між полями, навіть якщо з одного поля врожай вже зібрали.

Саме ж по собі спалахнути поле не може навіть під час такої пекельної спеки. А от не висушене зерно причиною пожежі таки може стати. Як пояснив Ігор Лупандін, якщо зерно залишити необробленим, то з часом воно, як то кажуть, "згорить зсередини".

Кіра Малєжик

Джерело: SLK
Автор: Менеджер сайта