Про земельні тренди розповіли харківські фахівці

14.04.2017 13:50 Агропром
фото: Марина Проценко фото: Марина Проценко
У цьому році на Харківщині планують збільшити площу посівів та засіяти близько 1,8 млн га. Ще 483 тис. га ще з осені знаходяться під озимою, площу якої аграрії теж збільшили на 2 %, аніж минулого сезону.

Поки сприятливі погодні умови стимулюють ріст рослини та дають надії на гарний урожай.

- Озимі перезимували успішно, на сьогодні 87 %  знаходяться у хорошому та задовільному стані, - розповів директор Департаменту АПК Харківської ОДА Олександр Нездюр. -  Всі господарства області провели підкормку культури, а багато хто зробив це двічі.

На врожай надіються і чугуївські господарі. Приміром, у агрофірмі «Іванівський Лан» середній показник врожайності озимих у минулому році склав 48 ц/г, у цьому - прогнозують ще більший.

- Озима зараз у хорошому стані, тому ми очікуємо отримати 50 – 55 ц / га, адже у цьому році сприятливі умови для кращого врожаю, - розповів управляючий агрофірми Олександр Никоненко.

І хоч основною продовольчою культурою в області була і залишається озима пшениця, та урожай планують добрий отримати і по іншій продовольчій базі. Для цього, за словами директора АПК, усі господарства області чітко притримуються сівозміни.

- У цьому році ми значно зменшили посіви соняшнику, не зважаючи на те, що це наша культура і сьогодні є такі селекції, які можна сіяти кілька років поспіль, - розповів Олександр Нездюр. - Але ми розуміємо, що плодючість землі від цього зменшується, тому аграрії успішно вирощують інші культури, притримуючись сівозміни. Наприклад, горох. У минулому році були рекордні поставки цієї культури за кордон.

Основний споживач цієї культури, зазначив директор Департаменту АПК, це Індія та південноазіатські країни. Тому в цьому році аграрії, розуміючи тенденції міжнародного ринку, збільшили посіви цієї культури на 18 %, порівнюючи з минулорічним сезоном.

Також, за словами директора Департаменту, цього року в достатній мірі відвели площі на гречку та цукровий буряк.

- Що стосується гречки, то у цьому році ми її посіємо у достатній кількості. У три рази більше тієї кількості, яка необхідна для забезпечення жителів Харківщини, - розповів  Олександр Нездюр. -  Збільшили площу під цукровий буряк - у цьому році сіємо 26 тисяч га.

Збитки від африканської чуми порахували на Харківщині

Також, за його словами, наші аграрії не бояться експериментувати, тому з кожним роком удосконалюють технології посіву нових культур, таких як нут, соя, сорго та тритикале.

Олександр Ушаков

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта