Промислове розведення качок почали на Харківщині 55 років тому

08.07.2014 06:58 Агропром
55 років тому, у 1959 році на Зміївщині почали розводити качок у промислових масштабах.

Про це свідчать замітки та матеріали зі шпальт старих газет, які пропонує вам вам переглянути "СК".

Ці озера на Зміївщині здавна були улюбленим місцем харківських мисливців на диких качок. Але тільки нещодавно колгоспи звернули увагу на ці благодатні умови для розведення водоплавної птиці. І от артілі імені Леніна, імені Сталіна, імені Жданова та імені ХХ партз’їзду за допомогою Української науково-дослідної птахостанції у Бірках вирішили збудувати на одному з лиманських озер – «Чайки» – птахокомбінат для розведення качок. Дуже швидко схаменулися і підключилися на вигідну справу ще дві артілі – імені Мічуріна і «Червоний Жовтень».

Тепер на озері «Чайки» просто кишить каченятами. Цікаво, що за старою звичкою сюди повертається і дика качка, яку, як показала справа, не так уже й легко погнати звідси. А всього тепер на комбінаті нараховують до 20 тисяч качок різних порід: пекінська, сіро-українська, глиниста. Вони швидко розвиваються на водному роздоллі і добрих кормах: каченята місячного віку набирають ваги більше кілограма. І це тільки початок. Запущено перший інкубатор системи «Рекорд-39». Наразі проходять випробування другого, і ще шість інкубаторів на черзі. Куди не кинь оком – усюди кипить робота. Будуються загони для вирощування молодняку і дорослої птиці, зерносховища. Адже в планах – до кінця року довести зграю качок до 200 тисяч голів! І ці плани реальні. З першої партії каченят власної інкубації вже відібрали добрий племінний матеріал, і тепер створюється маточне стадо для колгоспів Зміївського і частково сусідніх районів.

На комбінаті працює дружний колектив, у якому немало ентузіастів міжколгоспного підприємства: механік Володимир Бабич, зоотехнік Євдокія Шевчук, пташниці Віра Сидоренко, Ганна Тищенко, Віра Юнаш та інші. Приїхавши на комбінат, можна побачити навіть директора Стукалкіна у човні із загорнутими до колін штанами. Разом зі своїми підлеглими він не цурається ставити на озері загорожу з металевої сітки для качиних баз. Мине зовсім мало часу, і комбінат видасть на-гора значну кількість пташиного м’яса.

Олег Аврамцев, матеріал з газети "Слобідський край" № 77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта