П'ятдесят тисяч гектарів землі на Харківщині не можна обробляти через закони

12.04.2013 08:48 Агропром
http://kotomatrisi.ru/ http://kotomatrisi.ru/
У зв'язку зі змінами чинного законодавства на Харківщині поки що немає можливості використовувати землі запасу, резервного фонду, а також невитребувані паї на площі 50 тис. га.

На думку голови ХОДА Михайла Добкіна, це серйозний удар по агропромисловому сектору регіону.

- Якщо порахувати наші втрати по озимій пшениці, то внаслідок невикористання цих площ вони складуть до 100 млн грн на рік, - зазначив Михайло Добкін. - Саме тому в стислі строки слід розробити правовий механізм, який дозволить передачу цієї землі сільгосппідприємствам, аби вона не пустувала. У нас в регіоні є потужний потенціал правових науковців, зокрема зосереджений в харківській юридичній академії, які в змозі розробити механізм передачі землі без змін чинного законодавства. Якщо це зробити неможливо, тоді будемо звертатися за підтримкою до народних депутатів, але цю проблему слід якнайшвидше розв'язати.

Ще одним болючим питанням для аграріїв є недосконалість законодавства якщо вже із затвердженого проекту еколого-економічного обґрунтування сівозміни виходить одна людина і забирає свій земельний пай. І хоча ця кількість землі не впливає на сівозміну, але проект доводиться переробляти. Тут також за словами Михайла Добкіна слід навести порядок.

Ігор Тесло

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта