Рекордні врожаї озимої пшениці зібрало господарство на Харківщині

13.08.2012 08:09 Агропром

Урожаї озимої пшениці в середньому 60-70 центнерів з гектара при середній врожайності по області 28 ц-га зібрали господарі ТОВ «СП Велес-Агро», що у Харківському районі.

– Ви збираєте рекордні врожаї. Поділіться, будь ласка, своїми секретами.

– У цьому питанні жодних секретів не існує. По-перше, слід застосовувати новітні методи землеробства, і тут першу скрипку відіграють вологозберігальні технології, одна з яких «ноутіл», або, просто кажучи, нульова. Відтак, націлюємося найближчим часом запровадити на полях і зрошення, без якого аж ніяк не обійтися, тим паче що й держава розробила відповідну програму підтримки аграріїв у цьому напрямі. Це дозволить отримувати високі врожаї за будь-якої погоди, при тому не враховуючи чи будуть дощі, чи ні. І в жодному разі не слід економити на підживленні рослин, засобах їх захисту від шкідників і хвороб, і тоді це буде насправді успішне землеробство. Звісно, багато в чому результат залежить від насіннєвого матеріалу. От ми користуємося, зокрема, вітчизняними сортами озимої пшениці «Досконала» та «Василина». Свого часу придбали еліту, а минулого року восени вже висіяли пшеницю 1 репродукція. А ще потрібно відводити чорнозем під пари, чітко дотримуватися сівозмін і застосовувати ефективну агротехніку, яка в змозі зібрати все до зернини, при цьому зекономити паливно-мастильні матеріали. Тобто, я націлюю свою агрономічну службу на належний результат роботи.

– Олександре Олексійовичу, цього року спрацюєте з прибутком?

– А по-іншому й бути не може, бо за мною стоїть не лише колектив сільгосппідприємства, а й люди, що довірили нам свої земельні паї в оренду. До речі, перші роки у нас про прибуток і не йшлося, а тому зосередилися на покращенні родючих якостей землі, а потім уже вона почала віддячувати багатими врожаями.

– І який же саме в цьому році був ужинок?

– Знаєте, ніколи в житті не любив пишатися досягненням, а завжди ставлю на меті отримання ще більш дорідного пшеничного багатства. Проте, в поточному році спромоглися зібрати озимої пшениці в середньому 60 центнерів на круг, хоча були поля, які дали врожайність і 70 центнерів з гектара. Саме тому прямуватимемо до здобуття якомога більшого врожаю зернових з кожного поля, бо від цього залежить добробут людей. А ще розраховуємо на дорідний ужинок кукурудзи на зерно та соняшнику, які також мають дати належну врожайність, хоча спека може внести певні корективи. Але селяни завжди живуть надією на краще і сподіваються на високі врожаї.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №96 від 11.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта