Рекордний урожай у короткі строки збере один з районів Харківщини

03.07.2012 13:26 Агропром
У минулому році за підсумками обласного сільськогосподарського рейтингу Близнюківщина посіла лише 26‑ту позицію.

Та завдяки зусиллям аграріїв району й нового амбітного керівника Близнюківської райдержадміністрації Лідії Шулець у цьому році ситуацію докорінно змінено – уже за підсумками першого кварталу цей регіон вийшов на 12‑те місце.

Урожай зберуть за десять днів

У переддень жнивної кампанії у селі Алісівка відбувся районний семінар-нарада колегії Близнюківської райдержадміністрації і адміністративно-господарського активу району з питань збирання ранніх зернових культур, особливостей післязбирального циклу та заготівлі кормів. На жаль, бездощів’я зробило-таки на Близнюківщині минулого року свою «чорну справу», і 37 % озимого клину, а це 10624 га земельних масивів, довелося пересівати.

– Усі сільгосппідприємства району повністю готові до проведення жнив, і на лани вийдуть 132 зернозбиральні комбайни, середня навантаженість на один складе близько 230 га. Понад 50 % таких агрегатів – це закордонна техніка, – повідомила голова Близнюківської райдержадміністрації Лідія Шулець під час семінару. – Площа посіву ранніх зернових у районі складає 35,7 тис. га, а тому ці роботи за сприятливих погодних умов плануємо провести за 10–12 днів.

Вона додала, що через відсутність опадів у квітні та першій половині травня врожайність ранніх зернових буде дещо меншою, хоча всі господарства провели необхідний комплекс робіт з підживлення рослин, боротьби зі шкідниками, хворобами та бур’янами.

Рівняння на кращих

Практична частина семінару пройшла на базі ТОВ «Краєвид Агро», яке очолює досвідчений аграрій Сергій Чупира. Землероби цього сільгосппідприємства успішно порядкують на 3604 га. Тут застосовується сучасна техніка, переважним чином комбайни, трактори та сільгоспзнаряддя закордонного зразку.

Учасники семінару також оглянули демонстраційне поле озимої пшениці, де повністю витримано всі необхідні технології вирощування зернових, токове господарство, оцінили роботу високоефективної техніки на полі після завершення жнив.

Сергій Чупира розповів, що у «Краєвид Агро» велику увагу приділяють не лише отриманню дорідних урожаїв, а ще й вирішенню актуальних соціальних питань на селі. Високі соціальні стандарти діють і на самому сільгосппідприємстві: постійно збільшується заробітна плата, забезпечено повний соціальний пакет, своєчасно виплачується орендна плата за землю. До речі, у цьому році вона складе 4 %, як це запропонував зробити аграріям голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

Майбутній хліб слід підсушити

Начальник управління агропромислового розвитку Близнюківської райдержадміністрації Василь Протасов сконцентрував увагу присутніх на проблемних питаннях зернозбиральної кампанії. Одна з основних проблем – нерівномірність дозрівання ранніх зернових. У такому разі обов’язково необхідно проводити десикацію, або передзбиральне підсушування, рослин.

– У зв’язку з тим, що зараз подекуди на полях піде «друга хвиля» бур’янів, слід застосувати технологію роздільного способу збирання ранніх зернових. І, звісно, паралельно зі жнивами сільгосппідприємства мають проводити післязбиральний цикл польових робіт, доглядати посіви та заготовлювати корми, – зазначив він.

Орендна плата за землю – не менша за 4 %

Під час семінару керівники відповідних районних служб та інспекцій, представники Державної аграрної продовольчої компанії та хлібозаготівельних підприємств запевнили, що їхні структури повністю готові до польових робіт.

– Своєчасне та якісне проведення збирання ранніх зернових, у комплексі з іншими роботами в рослинницькій галузі, – наше головне завдання, – підкреслила Лідія Шулець. – Керівникам господарств слід забезпечити механізаторів й інших робітників, задіяних у польових роботах, комфортними умовами та працювати над подальшим підвищенням заробітної плати працівникам.

Вона також наголосила, що орендна плата за землю повинна бути не менше за 4 %, а в разі виплати оренди натуральною сировинною ціна продуктів не повинна завищуватися. Також сільгосппідприємствам було рекомендовано за необхідності надавати допомогу особистим селянським господарствам у збиранні ранніх зернових.

Ігор Тесло, матеріал з газети "Слобідський край" №78 від 03.07.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта