Ринок землі в Україні відклали на рік — коментар урядовця

14.12.2017 17:40 Агропром
Фото: vesti.dp.ua Фото: vesti.dp.ua
Україна є однією із шести країн у світі, де не існує ринку землі.

Про це віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроантлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила під час брифінгу 12 грудня.

—  Я думаю, що це свідчить про те, що ми щось робимо неправильно. Популістські гасла про те, що ми розпродамо всю землю незрозуміло кому і як, і українці будуть потерпати від цього — це просто нечесні і безвідповідальні гасла, які вводять в оману людей, — додала вона.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2016 року Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення, введений в 2002 році, до 2018 року. Уряд планував зареєструвати проект закону про обіг сільгоспземлі восени цього року. Проте, цей законопроект так і не потрапив до Парламенту. У грудні Верховна Рада вкотре продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель строком на рік до 1 січня 2019 року.

За прийняття в цілому законопроекту № 7350 проголосували 236 депутатів при мінімально необхідних 226.

— Цього року було 48 депутатів, які проголосували проти. І це вже позитивна динаміка. Але слід зрозуміти, що ми втрачаємо насправді економічний добробут та розвиток країни. Бо ринок, ціна землі на якому могла би поступово зростати, може дати можливість людям, які мають наділи, отримувати достойні кошти за оренду земельної ділянки або ж продати її.

Читайте також: Ціна на сало в Україні: експерт порівняв вартість продукту в різних країнах

Автор: Марина Проценко