Секрети товстих бройлерів, качок та індиків на прилавках магазинів

10.04.2014 13:17 Агропром
http://videoremont.org/ http://videoremont.org/
Як при вирощуванні курей отримувати не «синю тушку», а вгодованого бройлера? Чи можливо позбутись бактерій, але не вбити при цьому саме яйце?

Та врешті, як примусити курчат вилуплюватися одночасно? Відповіді знайшов харківський учений.

Якщо взяти собівартість м’яса птиці, то виходить, що 30 % складають витрати на освітлення. Виникає запитання: чому світло таке важливе для вирощування курки, адже це не рослина? Завідувач кафедри автоматизованих електромеханічних систем ХНТУСГ ім. Петра Василенка, доктор технічних наук, професор Микола Лисиченко наводить цікавий приклад. Згадаймо курей, яких вирощували на птахофабриках за часів Радянського Союзу: довга шия, довгі ноги, як у страуса, худа і аж синюшна тушка.

Така специфічна зовнішність птахів пояснюється двома умовами. Тоді курку утримували 64 дні, світловий день тривав 16 годин. О шостій ранку світло вмикали, о дев’ятій вечора вимикали. І за цей час птахів годували тричі: уранці, в обід і ввечері. Між годівлями виникав значний проміжок часу. Але, виявляється, за дві з половиною години шлунок у курки стає вже порожнім. До того ж, на птахофабриках було підлогове утримання. Через три години вже голодний птах гасав приміщенням і визирав: а де там хто їсть? Тому, як не дивно, курка в боротьбі за корм «накачувала» сильні ноги та шию замість того, щоб нарощувати масу туші. За такої технології ми отримували всього 1,4–1,5 кг цієї «синьої птиці».

Сучасній технології вирощування пухкеньких бройлерів ми завдячуємо голландцям.
– Вони обдурили птицю і зробили в одній добі три світлові дні по сім годин кожний, між якими вставили перерву в одну годину. У результаті, годують пташку за добу дев’ять разів. І за 45 діб нарощують масу птиці в 2,2–2,3 кг, – розповідає Микола Лисиченко.
Такі кури багато їдять і мало бігають. При цьому вимикати або вмикати відразу світло не можна. Треба півгодини доводити його до максимуму, а в кінці «дня» ще півгодини поступово загашувати. Інакше 21 тисяча курей, які утримуються в одному приміщенні, піднімуть такий ґвалт, що години дві тільки заспокоюватимуться. Зараз в Україні працює саме така система, і працює давно й ефективно. Але вона побудована на звичайних лампах розжарювання, адже економічні люмінесцентні лампи, які використовують у школах, вишах, підприємствах і тому подібних закладах складно регулювати з огляду на яскравість. Виходить, що на кожне приміщення, де утримується 21 тисяча голів птиці, використовуються для освітлення лампи розжарювання загальною потужністю 12,8 кіловата.

Артем Богдан, матеріал з газети "Слобідський край" №42 від 08.04.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта