Що потрібно, аби харківське молоко продавалося у Європі

31.10.2014 14:28 Агропром
Протягом двох останніх тижнів в Україні працювала комісія Європейського Союзу з контролю за якістю вітчизняної молочної продукції. Експерти перевіряли, чи відповідає наше молоко світовим стандартам та чи можна відкрити для нього ринки Старого світу.

У проблемах галузі розбирався «СК».

Ревізор рекомендує

Готовність прийняти інспекторів з Європи висловили понад 50 українських виробників молочної продукції, проте комісія перевірила лише декількох із них (на жаль, у Харківській області перевірка не проводилася). Експерти досліджували відповідність сирого коров’ячого молока екстра-класу основним вимогам ЄС. Також було проінспектовано роботу відповідних лабораторій, які проводять дослідження зазначених харчових продуктів. Після завершення роботи комісії у Державній ветеринарній і фітосанітарній службі України запевнили – місія ЄС з перевірки стандартів якості пройшла успішно.
– Місія пройшла успішно, тому наступний етап – ухвалення остаточного звіту місії та включення України до списку країн, яким дозволено експорт молока і молочних продуктів у ЄС, – сказав заступник голови Держветфітослужби Віталій Башинський.

А от з якими проблемами сьогодні стикаються виробники молочної продукції в Харківській області та чому їм досі не вдалося потрапити на ринки ЄС, кореспондент «СК» запитав у директора Департаменту агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації Бориса Даниліва. Серед головних проблем галузі чиновник називає невідповідність вітчизняних молочних продуктів загальноприйнятій рецептурі, а подекуди включення складових, заборонених у ЄС. Досі не розв’язано також ситуацію із сировиною, яка за стандартами має бути як мінімум вищого ґатунку, а ще краще – ґатунку «Екстра». Крім того, недосконалим залишається контроль за виробництвом та якістю сировини і продукції на всіх стадіях технологічних процесів. І якщо проблему з порушенням рецептури розв’язати легко, бо відмовитися від додавання в молочну продукцію рослинних олій і синтетичних добавок насамперед в інтересах самих виробників, які таким чином знайдуть нового покупця, то з сировиною і контролем якості справи гірші.

Сировина низької якості

На сьогодні в Харківській області 58 % молока виробляється в господарствах населення (у середньому по Україні – 75 %). Таке молоко переробні підприємства приймають переважно другим ґатунком, рідше – першим.

– Тобто в області і у країні в цілому, де більшість молока виробляється господарствами населення з переважним використанням винятково ручної праці, вкрай складно досягти високої якості молочної сировини, – пояснив Борис Данилів.

Для того, щоб якість молока стала вищою, переробні підприємства мають детально вникати у специфіку і проблеми виробництва. Так, у деяких регіонах вони шукають різні форми співпраці з населенням: облаштовують пункти збору молока холодильним обладнанням, проводять періодичний лабораторний контроль при збиранні молока, організовують лекції з навчання сучасним правилам догляду за худобою, сприяють у забезпеченні ветеринарного контролю. Деякі переробні підприємства навіть допомагають у створенні невеликих сімейних ферм або кооперативів, таким чином забезпечуючи собі стабільну сировинну зону, як це практикується у цукровій галузі.

– Поки що в Харківській області немає такого переробного підприємства, яке б мало бажання вкладати кошти у формування сировинної зони такого типу, розвиваючи особисті господарства населення та створюючи сімейні ферми чи кооперативи, – сказав директор Департаменту агропромислового розвитку.

Інший сектор господарювання, який забезпечує переробників сировиною, – це сільськогосподарські підприємства. Молоко, яке вони поставляють ближче до вимог чинного стандарту. Як правило, молокопереробні підприємства, які зацікавлені в якості продукції, прагнуть збільшити частку молочної сировини, що закуповується в сільськогосподарських підприємствах. Це може бути частковою гарантією того, що молоко відповідатиме необхідним вимогам.

Станіслав Сорока, матеріал з газети "Слобідський край" № 125 від 18.10.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта