Сімейні господарства. Секрет виживання харківських аграріїв

21.10.2013 08:57 Агропром
http://newsradio.com.ua/ http://newsradio.com.ua/
Вигідно обробляти свою землю власноруч можна, взявши участь у програмі держпідтримки.

Як заявив голова Ради сільгоспвиробників області, Герой України Анатолій Криворучко навразі на Харківщині не все так гладко з сімейними господарствами, де селяни самостійно обробляють свої паї.

– В основному люди, які здають свої землі сільгосппідприємствам, фермеським господарствам, одноосібникам, – уже похилого віку. Як вони оброблять самотужки свій пай? Правильно, ніяк, – стверджує Анатолій Криворучко. – Техніки немає, кошти для всіх необхідних агрооперацій відсутні. І на що їм розраховувати? Не буду когось і кудись агітувати, адже це моя особиста точка зору.
Проте, як підкреслив Анатолій Кривочко, зараз у державі є програми підтримки як великих сільгоспвиробників, так і простих селян.

З цим цілком погоджується і голова Вовчанської райдержадміністрації Сергій Мотузний. Ввірений йому район межує з Бєлгородською областю Російської Федерації.

– У росіян створено державний Земельний банк. Сільські громади заклали нерухоме майно і стали власниками земельних масивів. Після цього вони надають землю в обробіток успішним землеробам і за це отримують на наші гроші близько 650 гривень за гектар. У нас поки що такого немає, – каже Сергій Мотузний.

У всі часи селяни сподівалися, що земля-годувальниця забезпечить їм достаток і заможність життя. Але нині вони в черговий раз опинилися на роздоріжжі: який же вибір зробити? Самотужки домагатися достатку від свого поля або ж сподіватися на щедроти орендарів? Запитань багато, але відповідь на них у кожної людини своя.

Ігор Тесло, матеріал з газети “Слобідський край” № 125 від 19.10.2013

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта